Etelä-Karjalassa sunnuntai-iltana näkynyt tulipallo oli pieni meteoriitti, joka putosi Kymenlaaksoon

Etelä-Suomen taivaalla myöhään sunnuntaina illalla ihmetyttänyt tulipallo on tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan asiantuntijan arvion mukaan pieni meteoriitti.

Meteoriitin arvellaan pudonneen noin 20 kilometriä Kuusankoskelta luoteeseen. Näillä main Pohjois-Kymenlaaksossa on esimerkiksi Kimolan kylä sekä Iitin Pyhäjärven pohjoispäätyä.

—Tulipallotyöryhmän matemaatikon Esko Lyytisen alustavan mallinnuksen mukaan kappaleesta selvisi noin 200-grammainen pikkumeteoriitti noin 20 kilometriä Kuusankoskelta luoteeseen. Arvio tulee myöhemmin tarkentumaan, ilmoitettiin Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmän nettisivuilla.

Taivaanvahtiin saatiin sunnuntain meteoriitista noin sata havaintoa. Ilmiö nähtiin laajalti Etelä-Suomessa ja Keski-Suomessa. Tulipallo myös saatiin taltioitua useilla kamera-asemilla. Tulipalloa kuvailtiin väriltään vihreäksi.

Etelä-Suomen taivaalla on näkynyt tulipallo jo kahtena peräkkäisenä iltana. Sunnuntain lisäksi vastaavanlaisia havaintoja tehtiin myös maanantai-iltana. Tulipalloista on tehty ilmoituksia Taivaanvahtiin myös Etelä-Karjalasta.

Lemillä asuva mies kertoo nähneensä olohuoneen ikkunasta lentävän tulipallon, jolla oli palloon verrattuna kymmenkertainen liekki perässä.

Luumäellä asuva henkilö kuvailee Taivaanvahdissa nähneensä taivaalla vihreän, ilotulitusraketin värisen pyöreän valon, jonka perässä oli vana.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.