Jalkapallon MM-kisat lisäsivät selvästi laittoman maahantulon yrityksiä kaakkoisrajalla – Rajavartiolaitos epäilee suomalaisnaisen luovuttaneen matkustusasiakirjansa somalinaiselle Pietarissa

Tuuli Truhponen

Suomeen toisen henkilön passilla ja fan id:llä pyrkinyt somalinainen poistettiin Allegrosta Viipurissa. Arkistokuva.
Suomeen toisen henkilön passilla ja fan id:llä pyrkinyt somalinainen poistettiin Allegrosta Viipurissa. Arkistokuva.

Rajavartiolaitos epäilee somalialaistaustaisen suomalaisnaisen luovuttaneen passinsa somalinaiselle Suomeen matkustamista varten heinäkuussa Pietarissa. Passin lisäksi nainen oli luovuttanut jalkapallon MM-kisojen yhteydessä viisumin korvanneen fan id -korttinsa sekä junalipun Suomeen. Rajavartiolaitos on tutkinut tapausta laittoman maahantulon järjestämisenä.

Rajavartiolaitoksen esitutkinnassa keräämien tietojen mukaan suomalaisnainen matkusti 15. heinäkuuta Pietariin ja luovutti siellä passinsa, fan id -korttinsa ja junalippunsa somalinaiselle. Tämä pyrki väärän henkilöllisyyden turvin Suomeen seuraavana päivänä Pietarin ja Helsingin väliä liikennöivällä Allegro-junalla, mutta Venäjän rajaviranomaiset poistivat hänet junasta rajatarkastuksen yhteydessä Viipurissa, koska hänen matkustusasiakirjojensa epäiltiin kuuluvan toiselle henkilölle. Nainen oli tullut Venäjälle Saudi-Arabiasta.

Passinsa luovuttanut nainen matkusti takaisin Suomeen 17. heinäkuuta väliaikaisella passilla, joka hänelle oli myönnetty kadonneen passin tilalle edellisenä päivänä Suomen Pietarin konsulaatissa.

Nainen on kiistänyt laittoman maahantulon järjestämisen, mutta myöntänyt tuntevansa rajalla pysäytetyn naisen ja olleensa yhteydessä tähän sosiaalisessa mediassa muutamaa viikkoa aiemmin. Rajavartioston tekemässä esitutkinnassa nainen kertoi kadottaneensa matkatavaransa ja matka-asiakirjansa pietarilaisessa ravintolassa. Venäjälle hän kertoi matkustaneensa Moskovassa pelatun jalkapallon MM-finaalin takia.

Rajavartiolaitoksen tietojen mukaan nainen ei kuitenkaan matkustanut Moskovaan, eikä hänellä ollut lippua MM-finaaliin. MM-finaali pelattiin 15. heinäkuuta.

MM-kisat lisäsivät maahantuloyrityksiä

Tutkinnanjohtaja, kapteeni Ville Mihl Kaakkois-Suomen rajavartiostosta sanoo, että Venäjällä järjestetyt jalkapallon MM-kisat lisäsivät laittoman maahantulon yritysten määrää selvästi.

— Normaaliin kesään verrattuna on ollut selkeästi nousua. Venäjän viranomaiset ovat estäneet rajalla vastaavia tapauksia, joissa Suomeen pyrkineet ovat matkustaneet Venäjälle hyödyntäen fan id:tä.

Lipun MM-kisoihin ostaneet turistit pääsivät kisoja varten Venäjälle ilman viisumia fan id:n turvin. Venäjä myös pidensi fan id:n voimassaoloa kattamaan koko loppuvuoden 2018.

Tarkkoja lukuja Venäjällä estetyistä maahantuloista Mihl ei osaa kertoa.

— Vaihdamme tietoa venäläisten kanssa jatkuvasti. Tiedämme lukumääriä, mutta aina ei kerrota, miten henkilöt ovat tulleet Venäjälle.

Mihl sanoo, että Suomeen on pyritty muun muassa kävelemällä rajan yli maastossa ja väärennetyillä Schengen-viisumeilla. On myös heinäkuista tapausta vastaavia yrityksiä, joissa joku luovuttaa omat asiakirjansa toiselle käytettäväksi.

Mihl kertoo, että Rajavartiolaitos tutki aiemmin hyvin samankaltaista tapausta kuin suomalaisnaisen epäilty laittoman maahantulon järjestäminen. Tuolloin Ruotsin kansalaisen epäiltiin luovuttaneen passinsa toisen käyttöön. Passin luovuttajaa ei kuitenkaan tavoitettu esitutkinnassa.

— Tekotapa oli sama, mutta tapauksissa ei löytynyt yhteyttä toisiinsa, että olisi samaa järjestämistä.