Anneli Kiljunen asteli Linnaan samassa puvussa kuin äitinsä 54 vuotta aiemmin – Puvun ompeli Lappeenrannan Tykissä asunut rouva 1960-luvulla – ”Tämä puku on osa Lappeenrannan kaupungin historiaa”

AOP/Timo Korhonen

Kansanedustaja Anneli Kiljunen edusti Linnan juhlissa samassa puvussa, jossa äitinsä juhli itsenäisyyttä Linnassa vuonna 1964. Mukana juhlimassa oli Timo Kiljunen.
Kansanedustaja Anneli Kiljunen edusti Linnan juhlissa samassa puvussa, jossa äitinsä juhli itsenäisyyttä Linnassa vuonna 1964. Mukana juhlimassa oli Timo Kiljunen.

Kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) juhlii itsenäisyyspäivää varsin erityisessä ja henkilökohtaisessa puvussa. Kiljusen puku Linnan juhlissa Suomen 101. itsenäisyyspäivänä on sama, jossa hänen äitinsä juhli samassa tilaisuudessa vuonna 1964.

— Se on historiallinen ja tärkeä puku. On tunteita herättävä tilaisuus, kun saa pitää äidin pukua tuollaisessa tilanteessa.

Kiljusen isä Valto Käkelä toimi kansanedustajana vuosina 1945–1972. Äiti Gunnel Käkelä juhli Linnassa miehensä rinnalla 1950-luvun lopulta lähtien.

Gunnel Käkelän vuoden 1964 juhlissa käyttämän puvun ompeli Lappeenrannan Tykissä asunut ompelija.

— Holjan rouva ompeli äidille muitakin äidin pukuja. Tuli historiallinen olo, kun rupesin sitä miettimään. Tämä puku on osa Lappeenrannan kaupungin historiaa.

Kiljusen kantama puku on lähes alkuperäisessä muodossaan. Erikoispesun lisäksi pukua ainoastaan pienennettiin hänelle sopivaksi. Puku oli säilynyt ensiluokkaisessa kunnossa Kiljusen äidin vintillä.

— Tämä on niin erityinen puku, että en halunnut muuttaa sitä mitenkään. Vaatturi ihmetteli, miten kangas on niin hyvin säilynyt. Äitini muisteli, että isä olisi ostanut kankaan Lontoosta.

Kiljunen sanoo haluavansa pukuvalinnallaan paitsi kunnioittaa suomalaisia kädentaitajia myös korostaa Linnan juhlien tämän vuoden ilmasto- ja ympäristöteemaa.

— Mietin kesällä, ostanko uuden puvun vai muokkaanko vanhaa. Olen aina käyttänyt pukujani useampaan kertaan.

Eteläkarjalaisista kansanedustajista Linnassa juhlivat myös Jukka Kopra (kok.), Ari Torniainen (kesk.), Suna Kymäläinen (sd.) ja Jani Mäkelä (ps.).

Uusimmat uutiset