”Kiikarissa ammattikorkeakoulu ja insinööriksi valmistuminen” — Joonas Ylänen ja kymmenet muut Saimaan ammattiopisto Sammon opiskelijat ovat valinneet koulutuspolun, joka johtaa ammattikorkeakouluun

Saimaan ammattiopisto Sammon opiskelijat voivat suorittaa opintoja Saimaan ammattikorkeakouluun ja hakea erillisvalinnassa ammattikorkeakouluun. Opintopisteitä suoritetaan 30 verran, ja ne voidaan hyväksilukea molempiin kouluihin.

Helena Korpela

Joonas Ylänen (oikealla), Kristian Markkanen ja Ivan Zharkikh laskemassa yhtälöpareja.
Joonas Ylänen (oikealla), Kristian Markkanen ja Ivan Zharkikh laskemassa yhtälöpareja.

Lappeenrantalaiset Joonas Ylänen, Saku Kari ja Teemu Huotari laskevat matematiikkaa. Ohjelmassa on yhtälöparien ratkaisemista.

— Yhtälöiden laskemisesta onkin vierähtänyt aikaa. Olen alanvaihtaja, aiemmin työskentelin 20 vuotta ravintola-alalla, kertoo Kari.

Ideana on joustavampi ja nopeampi koulutuspolku. — Anne Suikkanen

Kolmikko on Saimaan ammattiopisto Sammon ensimmäisen vuoden opiskelijoita. He kaikki ovat valinneet opiskelevansa tutkintoonsa myös 30 opintopistettä Saimaan ammattikorkeakoulun opintoja.

Ylänen innostui heti, kun kuuli mahdollisuudesta sisällyttää Saimaan ammattikorkeakoulun opintoja omaan tutkintoonsa.

— Haluan päästä mahdollisimman hyväpalkkaisiin töihin, ja kiikarissa on jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa ja valmistua insinööriksi. Omilla papereillani en olisi heti päässyt sisään, Ylänen kertoo.

Hänkin on alanvaihtaja ja on aiemmin työskennellyt vartijana.

69 yhä mukana

Yhteensä 87 Sammon opiskelijaa valitsi keväällä ottavansa Saimaan ammattikorkeakoulun opintoja ohjelmaansa. Heistä 69 on mukana edelleen, 18 heistä on keskeyttänyt koulutuspolun käymisen.

—Ilahduimme siitä, että näin moni opiskelija valitsi tämän opintopolun, sanoo lehtori Anne Suikkanen Saimaan ammattikorkeakoulusta.

Keskeyttämisten syiksi Suikkanen arvelee sitä, että osa opiskelijoista on keväällä valinnut koulutuspolun liian kevein perustein.

— Sinänsä se ei haittaa, sillä on tärkeää, että opiskelija itse arvioi koulutusta ja päättää sitten, sopiiko ammattikorkeakoulumainen opiskelu hänelle.

Helena Korpela

Saku Kari (vas.), Teemu Huotari ja Joonas Ylänen ovat kaikki alanvaihtajia. Nyt he opiskelevat Saimaan ammattiopistossa tähtäimenään ammattikorkeakouluopinnot myöhemmin.
Saku Kari (vas.), Teemu Huotari ja Joonas Ylänen ovat kaikki alanvaihtajia. Nyt he opiskelevat Saimaan ammattiopistossa tähtäimenään ammattikorkeakouluopinnot myöhemmin.

Joustavampi ja nopeampi koulutuspolku

Sammon opiskelijat saavat hyväksiluettua amk-tasoiset kurssit omaan tutkintoonsa. Saimaan ammattikorkeakoulussa opiskellessaan he saavat suoritetut kurssit hyväksiluettua myös sinne.

— Ideana on toteuttaa valtakunnallista linjausta joustavammasta ja nopeammasta koulutuspolusta, Suikkanen sanoo.

Tavoitteena on, että opiskelija suorittaa opintojensa aikana yhteensä 30 opintopisteen verran ammattikorkeakoulun kursseja muun opiskelunsa ohella.

Koulutuspolun suorittaneet opiskelijat voivat hakea lisäksi erillisvalinnan kautta ammattikorkeakouluun.

— Toistaiseksi emme ole asettaneet kiinteitä rajoja sille, kuinka monta opiskelijaa voidaan hyväksyä opiskelijaksi tätä kautta.

Tällä hetkellä esimerkiksi Sammon sosiaali- ja terveysalan opiskelijat voivat suorittaa opintoja ammattikorkeakoulun sairaanhoitajan koulutusohjelmasta. Suosituin aloista on ollut ollut tekniikan ala, jonne kursseja suorittaa 29 Sammon opiskelijaa.

Fakta: Tästä on kyse

Polku-opinnoissa opiskellaan ammattikorkeakouluopintoja osana Sammon perustutkintoa.

Saimaan ammattikorkeakouluun voi hakea suoraan erillishaulla, kun on suorittanut vähintään 30 opintopistettä amk-opintoja ja saanut valmiiksi toisen asteen tutkinnon.

Suoritetut amk-opinnot huomioidaan ammattikorkeakoulututkinnossa.

Mahdollisuus amk-opintoihin avautui osalle Sammon opiskelijoista tänä syksynä.Kaikkiaan tarjolla on opintoja viidestä eri Saimaan ammattikorkeakoulun koulutusohjelmasta.

Lähde: Saimaan ammattikorkeakoulu