Taipalsaaren vanhasta kunnantalosta äänestettiin — Osmo Laine ostaa rakennuksen ja virittää paikalle matkailupalveluja, kesäterassin ja tilaussaunan

Osa uuden omistajan puoluetovereista yritti valtuustossa torpata kaupat.

Mika Strandén

Taipalsaaren vanha kunnantaloon ollut pitkään poissa käytöstä. Uudet tuulet talossa puhaltavat kevään aikana.
Taipalsaaren vanha kunnantaloon ollut pitkään poissa käytöstä. Uudet tuulet talossa puhaltavat kevään aikana.

Taipalsaaren vanha kunnantalo siirtyy alkuvuoden aikana uusille omistajille.

Kunnanvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtajan yrittäjä Osmo Laineen (kesk.) jättämä tarjous meni läpi Taipalsaaren kunnanvaltuustossa joulukuun lopulla, mutta ei läpihuutojuttuna.

Erikoista äänestyspäätöksessä oli, että osa kunnanvaltuuston keskustalaisista valtuutetuista yritti kampittaa puoluetoverinsa hankkeen vanhan kunnantalon saneeraamisesta yritystoimintaan. Laine kaavailee talon kunnostamista matkailu- ja kulttuuritoimintaan.

Taipalsaaren kunnanhallituksen esitys meni lopulta läpi äänestystuloksella 16-7. Laine jääväsi itsensä päätöksenteosta eikä osallistunut kokoukseen myyntipykälän aikana.

Laineelta ainoa tarjous

Osa keskustan valtuutetuista oli kaupan takana, samoin muut valtuustoryhmät. Seitsemän keskustavaltuutettua vastustivat kauppaa ryhmän puheenjohtaja Jarmo Turusen johdolla. Turunen perusteli vastustusta kirkonkylän kehittämisellä.

— Koko läntisen Saimaan alueella on valtava potentiaali mökkiläisiä ja veneilijöitä. Kehittämistä olisi voinut katsoa kokonaisuutena eikä tontti kerrallaan.

Laineen tarjous oli ainoa eikä muita kaupasta kiinnostuneita ollut. Hinta oli 35 000 euroa.

Laineen suunnitelmat liittyvät pääsasiassa juuri matkailu- ja virkistyspalveluihin.

Siksi hän yllättyi puoluetoveriensa hylkäyssuunnitelmista. Osa keskustalaisista oli halunnut paikalle tiettävästi senioritaloa.

— Kukaan ei ollut kiinnostunut ostamaan taloa ja kunnostamaan sitä. Osa valtuutetuista olisi halunnut purkaa talon ja rakentaa siihen jotain muuta. Rahoittajia ei vain ollut eikä muitakaan suunnitelmia tarjolla, Laine ihmetteli äänestystä.

Turunen:Valtuuston päätöstä kunnioitettava

Osmo Laine ostaa vanhan kunnantalon yhdessä vaimonsa kanssa. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan tarkoitus oli aloittaa toiminta kunnantalossa jo ensi kesän aikana.

Nyt suunnitelmiin tulee muutos.

— Päätöksenteko venyi pitkälle, joten tuskin saamme mitään valmista ensi kesäksi. Kun kauppakirja on allekirjoitettu, Taipalsaaren työvoimayksikön väkeä työllistyy irtaimiston tyhjennyksessä. Sen jälkeen katsotaan tarkemmin kunnostusta.

Valtuuston päätökseen liittyvä valitusaika kestää käytännössä tammikuun. Kauppakirjat kunnan kanssa allekirjoitetaan helmikuussa, jos valituksia ei tule.
Keskustan valtuustoryhmän varapuheenjohtaja sanoo, ettei ole aikeissa valittaa päätöksestä.

— Valtuusto on päätöksensä tehnyt ja sitä pitää kunnioittaa, Turunen sanoo.

Yhteistyökumppaneita yritystoimintaan

Laine on aiemmin kertonut, että pariskunta aikoo kunnostaa talon ja pihavarastot niiden historiaa kunnioittaen.

Suunnitelmissa on muun muassa erilaisia matkailu- ja kulttuuripalveluja, kokoustiloja ja kesäkahvila tai ravintola.

Piha-alueelle on tulossa kesäterassi ja myöhemmin laajennusosa, jossa on tilaussauna- ja majoitustilaa.

Veneilijöitä ja pyöräilijöitä varten vanhaan kunnantaloon tulee huoltotila peseytymiseen ja pyykinpesuun. Lisäksi varastoihin on suunnitteilla polkupyörien, veneiden, kanoottien ja sup-lautojen vuokrauspiste.

Laineet ovat jo kartoittaneet yhteistyökumppaneita, jotka voisivat olla mukana talon yritystoiminnassa.

Luetuimmat