Äänentoisto takkuili itsenäisyyspäivän kunniavartiossa Lappeenrannan sankarihautausmaalla — Kaiuttimet oli sijoiteltu suppealle alueelle, eivätkä äänet olleet täysillä

Arvokas tapahtuma kärsi siitä, että puheet eivät kuuluneet.

Kai Skyttä

Kunniavartio järjestettiin sankarihautausmaalla itsenäisyyspäivänä. Tilaisuus keräsi paikalle valtavan määrän yleisöä.
Kunniavartio järjestettiin sankarihautausmaalla itsenäisyyspäivänä. Tilaisuus keräsi paikalle valtavan määrän yleisöä.

Lappeenrannan sankarihautausmaalla oli itsenäisyyspäivän kunniavartiossa ongelmia äänentoiston kanssa. Esimerkiksi Sammonlahden seurakunnan kirkkoherran Juha Eklundin puhe jäi monilta kuulematta, sillä ääni kuului heikosti.

Samankaltaisia vaikeuksia oli myös toukokuussa Kaatuneiden muistopäivänä, jolloin Lappeenrannassa haudattiin taistelukentille jääneitä tunnistamattomia suomalaissotilaita. Silloin äänentoistolaitteisto hajosi kesken pääministeri Juha Sipilän (kesk.) puheen.

Miksi ääni kuului kunniavartiossa huonosti, Lappeenrannan tapahtumapalveluiden koordinaattori Jorma Kallio?
— Kunniavartioon Maasotakoulu tilasi äänentoiston yksityiseltä firmalta. Ehkä yritykselle ei osattu kertoa etukäteen tarpeeksi hyvin, millainen äänentoisto tarvitaan. Ongelma huomattiin paikan päällä, mutta liian myöhään.
— Keväällä ongelma oli erilainen. Silloin Maasotakoulu hoiti äänentoiston omilla laitteillaan, mutta laitteisto hajosi kesken tapahtuman.

Äänentoiston hankinnasta vastasi Maasotakoulu. Mikä meni pieleen, yliluutnantti Janne Nordman?
— Kaiuttimia oli paikalla neljä, ja ne osoittivat eri suuntiin. Niistä ei kuitenkaan otettu kaikkia tehoja irti, koska ne olivat aika lähellä osaa kunniavartiossa seisseistä ihmisistä.
— Lisäksi laitteet olivat langalliset, joten ne jouduttiin sijoittamaan aika keskellä hautausmaata ja lähelle toisiaan. Siksi ääni ei kuulunut kaikkialle.

Onko asiasta tullut palautetta?
— On tullut. Saimme palautetta heti tapahtuman jälkeen. Me itse seisoimme tapahtumassa niin lähellä kaiuttimia, että kuulimme tietysti äänet sinne hyvin. Laitteita myös testattiin ennen tapahtumaa. Silloin ääni kantoi, mutta paikalle tullut ihmismassa vaimensi ääntä.

Äänentoisto on pettänyt jo kaksi kertaa eri syistä. Otetaanko tästä opiksi?
— Kyllä. Meidän täytyy pohtia, voisiko äänentoiston tilata vastaisuudessa yritykseltä, jolla on langattomat kaiuttimet. Silloin ne pystyttäisiin sijoittamaan esimerkiksi hautausmaan kulmiin, jolloin ääni leviäisi laajalle alueelle.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat