Pormestarinkorttelin kaavaluonnoksiin nousi yllätysvaihtoehto, jossa Nuijamiehen takaosa voitaisiin purkaa maanalaisen ajoyhteyden tieltä — Kaavaluonnokset tulevat nähtäville ensi viikolla

Maarit pimiä muistuttaa, että kaava vain mahdollistaa erilaisia ratkaisuja. Rakentamisesta päätetään erikseen.

Kai Skyttä

Elokuvateatteri Nuijamiehen kohtalo alkaa hahmottua, kun Lappeenrannan kaupunki tuo ensi viikolla nähtäville kaksi kaavaluonnosta. Viereisen Kino-Aulan purkaminen näyttää varmalta. Arkistokuva.
Elokuvateatteri Nuijamiehen kohtalo alkaa hahmottua, kun Lappeenrannan kaupunki tuo ensi viikolla nähtäville kaksi kaavaluonnosta. Viereisen Kino-Aulan purkaminen näyttää varmalta. Arkistokuva.

Lappeenrannan Pormestarinkorttelin tulevaisuutta määrittävät kaavaluonnokset ovat valmistumassa. Kaupunki tuo aiempien tietojen mukaisesti esittelyyn kaksi kaavaluonnosta, joista toisessa elokuvateatteri Kino-Aula purettaisiin ja Nuijamies suojeltaisiin. Toisessa luonnoksessa molemmat teatterin purettaisiin uudisrakentamisen tieltä.

Kaupungin perjantaisen tiedotteen mukaan mukana on kuitenkin myös yksi alavaihtoehto. Tässä vaihtoehdossa Nuijamies suojeltaisiin, mutta sen takaosan purkaminen tulisi mahdolliseksi. Tällä ratkaisulla tulisi mahdolliseksi maanalaisen ajoyhteyden rakentaminen rakennuksen takaosan kautta kortteliin.

Toinen tulevista kaavaluonnoksista kannustaa omistajia Nuijamiehen suojeluun. Kannustaminen tapahtuu rakennusoikeuden avulla.

Nuijamiehen säilyttävässä kaavavaihtoehdossa sallitaan enemmän uudisrakentamista kuin purkamista esittävässä vaihtoehdossa.

Molemmissa luonnoksissa uusi jalankulkuyhteys

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä sanoo, että suojeluun tähtäävässä luonnoksessa rakennusoikeutta on noin tuhat neliömetriä toista vaihtoehtoa enemmän. Tämä mahdollistaisi kadun varteen kuusikerroksiset rakennusmassat ja keskelle korttelia seitsemänkerroksisen rakennuksen.

Molempiin esille tuleviin kaavaluonnoksiin on merkitty uusi jalankulkuyhteys Pormestarinkadulta Valtakadulle.

Pimiän mukaan tämän reitin avaaminen on ollut kaupungin tavoitteena pitkään. Jalankulkuyhteys kulkisi kaupungintalon ja kauppakeskus Ison-Kristiinan edessä olevalta edustatorilta Nuijamiehen lomitse aina Valtakadulle saakka. Toistaiseksi tämän yhteyden tiellä on vielä Osuuspankin entinen toimitalo.

— Jos Nuijamies toimisi esimerkiksi kulttuuritilana, tämä väylä antaisi ihmisille helpon mahdollisuuden tulla sinne.

Maanalainen pysäköintitalo voi laajentua

Myös keskustan pysäköintitilavaihtoehtoja laajennetaan kaavaluonnoksissa. Kaava mahdollistaa maanalaisen pysäköintitalon laajentamisen kahteen kerrokseen Paasikivenpuiston ja Pormestarinkadun alle. Pimiän mukaan parkkihalli P-Pormestari on ollut kovassa käytössä. Sen laajentamiselle ja lisäpysäköinnille keskustassa on todella tarvetta.

Pimiä kuitenkin muistuttaa, että kaavan tarkoituksena on vain mahdollistaa erilaisia ratkaisuja. Investointi- ja rakennuspäätökset tehdään erikseen.

Pormestarinkorttelin kaavaluonnokset tulevat nähtäville ensi viikon keskiviikkona Lappeenrannan kaupungin elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialan kaupunkisuunnittelussa osoitteessa Villimiehenkatu 1.

Aineisto on nähtävillä 9. maaliskuuta saakka.

Muokattu kello 16.00: Lisätty Maarit Pimiän kommentit.