Tietosuojavaltuutetun toimisto seuraa Eksoten tietovuotoa — Tässä vaiheessa tilanne ei näytä kovin vakavalta

Varmuus mahdollisesta tietovuodosta saadaan viimeistään alkuviikosta. Terveydenhuollon lukuisat tietovuotoilmoitukset kertovat, että prosessi toimii kuten pitääkin.

Katja Juurikko

Mahdollisen tietovuodon laajuus selviää lähipäivinä.
Mahdollisen tietovuodon laajuus selviää lähipäivinä.

Tietosuojavaltuutetun toimistossa seurataan tarkasti Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä (Eksote) tapahtunutta mahdollista tietovuotoa. Tässä vaiheessa tilanne ei näytä kovin vakavalta.

— Vielä ei voida sanoa muuta, kun että haavoittuvuus on paljastunut. Olemme lähettäneet Eksotelle lisätietoselvityspyynnön, ja odotamme tarkempia tietoja asiasta. Alkuviikon puolella viimeistään selviää, onko tietovuotoa tapahtunut, apulaistietosuojavaltuutettu Jari Råman kertoo.

Jos yksityisiä tietoja on päässyt vääriin käsiin, Eksote on velvoitettu ilmoittamaan tapahtuneesta asianosaisille.

Råmanin mukaan tietosuojavaltuutetun toimistolle tehdään todella paljon tietosuojan pettämistä koskevia ilmoituksia. Kohtalaisen iso osa ilmoituksista tulee nimenomaan terveydenhuollon sektorilta.

— Ala on laaja, ja siellä liikkuu paljon tietoa. Ilmoitusten suuri määrä kertoo kuitenkin myös siitä, että tietosuojaa koskevat prosessit ovat kunnossa.

Suurin osa tietovuotoja koskevista ilmoituksista johtuu henkilökohtaisesta virheestä. Järjestelmistä paljastuvat viat ovat Råmanin mukaan harvinaisempia.