Lappeenrannan kansainvälisillä suurmarkkinoilla paimennetaan turvavälejä megafonilla

Kauppiaat ovat hyvillään mahdollisuudesta myydä, vaikka tuotto jää tänä vuonna pieneksi.

Kai Skyttä

Järjestysmies Kari Pietilä muistuttaa turvaväleistä ja muista ohjeista megafonilla.
Järjestysmies Kari Pietilä muistuttaa turvaväleistä ja muista ohjeista megafonilla.

Satamatorilla ja pitkin sataman kävelyeluetta kulkee tasaisena virtana ihmisiä rauhalliseen tahtiin lauantaina puolilta päivin. Italian, Ranskan, Hollannin, Saksan, Englannin, Suomen ja monen muun maan liput markkinakojujen yllä liehuvat ja hehkuvat värejään upeassa auringonpaisteessa.

Järjestysmies Kari Pietilä napsauttaa kannettavan megafoninsa pyörittämään ennalta nauhoitettua sanomaa:

– Muistakaa turvavälit ja turvallisuusohjeet. Välitetään toisistamme ja noudatetaan ohjeita yhteisen turvallisuuden takaamiseksi. Kiitoksia, ja hyvää markkinapäivää teille kaikille, nauhoite muistuttaa.

Harjavallasta kotoisin oleva Pietilä kiertää markkinoiden mukana tänä vuonna koko kiertueen, joka päättyy ensi viikolla Turkuun. Hän antaa kiitosta yleisön käytökselle. Muistutuksia on nauhalta kuitenkin syytä ajaa sopivin välein, koska porukkaa vaihtuu jatkuvasti.

Turvallisuus näkyy ja kuuluu

Kansainväliset suurmarkkinat eivät ole tänäkään vuonna menettäneet vetovoimaansa koronatilanteesta huolimatta.

Järjestelyissä terveysturvallisuus on otettu huomioon monin tavoin. Käsidesiä löytyy parista sadasta pisteestä, käytäviä on väljennetty ja järjestyksenvalvojat muistuttavat turvaväleistä megafonilla.

Lauantaina markkinayleisöllä näki maskeja vain siellä täällä, mutta sosiaalista etäisyyttä kyllä selvästi kunnioitettiin.

Jokisen perhe Paula, Sami, Valtteri ja Elmeri Imatralta oli tullut katsomaan markkinoiden menoa ja meininkiä. Lakua oli jo hankittu, ja seuraavaksi aiottiin ostaa poikien herkkua muikkuja.

Kai Skyttä

Sami (vas.), Valtteri, Elmeri ja Paula Jokinen aikoivat ostaa markkinoilta ainakin muikkuja.
Sami (vas.), Valtteri, Elmeri ja Paula Jokinen aikoivat ostaa markkinoilta ainakin muikkuja.

– Aika monena vuonna on täällä käyty. Tänä vuonna kieltämättä vähän mietittiin, että lähdetäänkö ollenkaan, kertoo Paula Jokinen.

Vanhin juusto meni jo

Hollantilainen juustokauppias Fredy Spooldek kertoo käyneensä Lappeenrannassa markkinoilla tusinan kertaa. Niinpä hänellä on jo vakioasiakkaita.

Kai Skyttä

Fredy Spooldek on kokenut Lappeenrannan-kävijä.
Fredy Spooldek on kokenut Lappeenrannan-kävijä.

Juustoista suosituin, kuusi vuotta kypsytetty on jo päässyt loppumaan, mutta kaksivuotiasta on vielä jäljellä. Kuusivuotiasta on tosin vaikea saada Hollannissakin. Sitä käännetään kypsytettäessä erikoisissa varastoissa kerran viikossa.

– Tänä vuonna tämä kauppa on juuri ja juuri kannattavaa, niin että pää pysyy pinnalla. Olemme kuitenkin hyvillämme, että saatoimme tulla ja myydä. Monet asiakkaat tulevat ostamaan joka vuosi, ja he olisivat pettyneitä, jos emme saapuisi. Ja kun katson ympärilleni, niin ihmiset noudattavat sääntöjä hyvin, Spooldek sanoo.

Kai Skyttä

Juustoja on mennyt kaupaksi kohtuullisesti.
Juustoja on mennyt kaupaksi kohtuullisesti.

Spooldek haluaa tulla Lappeenrantaan, jotta läsnäolon perinne ei katkea. Hänen kotipaikkakunnallaan Hengelossa koronatilanne on yhtä rauhallinen kuin Suomessa, mutta suurkaupungeissa tilanne on toinen varsinkin opiskelijoiden keskuudessa.

– Minun kotipakkakunnallani ihmiset noudattavat sääntöjä, kuten suomalaisetkin.

Jäljittämiseen varauduttu

Järjestäjän eli Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen mukaan kauppiaita on Lappeenrannassa tänä vuonna markkinoilla 130, jotka tulevat 25 maasta ja lisäksi 15 Suomen maakunnasta.

Kai Skyttä

Liput liehuivat auringonpaisteessa.
Liput liehuivat auringonpaisteessa.

Ulkomaalaisilta kauppiailta on edellytetty kahden viikon karanteenia sekä negatiivista koronatodistusta.

Kaikkien myyjien tarkat henkilö- ja yhteystiedot ovat järjestäjällä siltä varalta, että heitä joudutaan jäljittämään korona-altistusten takia. Lauantaina järjestäjällä ei ollut tiedossa yhtään koronatapausta koko kiertueelta.

Suurmarkkinat ovat auki lauantaina kello 20 asti ja sunnuntaina kello 10–18.

Kai Skyttä

Kauppiaat ovat tulleet karanteenin kautta ja testattuina.
Kauppiaat ovat tulleet karanteenin kautta ja testattuina.

Uusimmat uutiset