Olkkolan kartanon uuden vuokralaisen etsintä venyy Savitaipaleella – Kunta toivoo ympärivuotista liiketoimintaa

Savitaipaleen kunta jatkaa kartanon vuokralaisen hakua 10. maaliskuuta asti. Ensimmäisellä hakukierroksella kunta sai kaksi tarjousta.

Kai Skyttä

Olkkolan kartano saa vielä odottaa päätöstä uudesta vuokralaisesta Savitaipaleella.
Olkkolan kartano saa vielä odottaa päätöstä uudesta vuokralaisesta Savitaipaleella.

Olkkolan kartanon uuden vuokralaisen etsintä jatkuu Savitaipaleella. Kunnanhallitus päätti maanantaina, että hakuaikaa jatketaan 10. maaliskuuta asti.

Ensimmäinen haku alkoi tammikuussa ja päättyi 15. helmikuuta. Kunta sai kaksi tarjousta kartanon vuokraamisesta ja jatkaa nyt tarkentavia keskusteluita tarjouksen jättäneiden kanssa.

– Molemmat tarjoukset olivat hyviä ja kiinnostavia. Hakuaikaa halutaan kuitenkin jatkaa, jotta kaikki kivet tulevat käännetyiksi, kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen kertoo.

Kartanon vuokrauksen ehdoista pitää Kainulaisen mukaan sopia yksityiskohtaisemmin, ennen kuin vuokrasopimus voidaan laatia.

– Kunnan toiveena olisi, että kartano olisi auki ympäri vuoden, mutta toki pitää ottaa huomioon myös vuokralaisen toiveet, Kainulainen toteaa.

Kartanon vuokrasopimuksen on tarkoitus alkaa 1. huhtikuuta. Savitaipaleen kunnanhallitus kokoustaa seuraavan kerran 15. maaliskuuta.

Edellinen vuokrasopimus irtisanottiin

Olkkolan kartanolle etsitään uutta vuokralaista siksi, että Savitaipaleen kunta irtisanoi Helmi hovit ja kartanot -yrityksen kanssa tehdyn vuokrasopimuksen viime syksynä.

Yritys vuokrasi Olkkolaa vuodesta 2018 lähtien. Yrityksen vuokrasopimus päättyi joulukuun lopussa.

Irtisanomisen syynä on se, että kunta haluaa kehittää Olkkolan kartanon toimintaa. Kartanon yhteyteen on suunnitteilla esimerkiksi leirintä- ja karavaanarialue.

Helmi hovit ja kartanot -yritys ei ollut tyytyväinen kunnan päätökseen ja valitti asiasta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Valitus kuitenkin hylättiin.

Vuonna 1906 rakennettu jugend-kartano tuli Savitaipaleen kunnan omistukseen 1960-luvulla. Sillä on pitkä historia retkeilymajana sekä hotelli-ravintolana.