Nuorten MM-kultaa voittanut leipuri-kondiittori Emeliina Papinniemi yllätti itsensä — "Tavoitteena oli parantaa Suomen sijoitusta lajissa"

Skills Finland

Saimaan ammattiopistosta valmistunut Emeliina Papinniemi leipoi itsensä maailman huipulle.
Saimaan ammattiopistosta valmistunut Emeliina Papinniemi leipoi itsensä maailman huipulle.

Imatralaislähtöisen Emeliina Papinniemen kotimatka Abu Dhabin nuorten ammattitaidon MM-kilpailuista on taittunut lievän epäuskon vallassa. Pitkästä kotimatkasta huolimatta kondiittorilajin maailmanmestarin on helppo hymyillä, vaikka viime päivien tapahtumia ei ole itse täysin sisäistänytkään.
— On tämä ihan huikeaa. Tavoitteena oli parantaa Suomen sijoitusta lajissa, mikä oli kahdeksas. Siinä ainakin onnistuin, Papinniemi naurahtaa.

Tiukka aikataulu toi haastetta

Lajin 27 kilpailijaa jakautuivat kahteen ryhmään, joista kummankin jäsenet pääsivät esittelemään taitojaan kahtena kisapäivänä. Papinniemi kisasi sunnuntaina ja tiistaina.
Kuudessa eri tehtävässä valmistettiin muun muassa sokerialustan päällä esiteltävä kakku, marsipaanimuotoiluja, savariini- ja eclair-leivoksia sekä suklaapatukoita, joiden kahden eri rakenteesta koostuvan täytteen lisäksi päämaku kahvi ilmoitettiin vasta kisapäivänä.
— Aikataulullisesti suklaatyö oli haastavin, sillä teknisesti sen kristallisoitumisaika on pitkä. Kaikki piti tehdä nollasta saman päivän aikana, mikä vaati paljon suunnittelua. Tietysti kun haluaa tehdä kaiken viimeisen päälle, niin tulee kiire. Viimeisen kisapäivän viimeinen tunti oli hurja.

Matkaan ilman ennakko-odotuksia

Tammikuusta asti kisaan valmistautuneen Papinniemen mukaan laji on muuttunut vuodessa paljon. Yllätystehtävien määrää lisättiin ja aikaa karsittiin neljästä kisapäivästä kahteen.
— Ei ollut ennakkoajatuksia kilpailun suhteen. Tiesin, että paljon menee uusiksi, minkä vuoksi en osannut odottaa mitään. Suklaatehtävät olivat mieleisiä ja jonkinlainen vahvuus minulle.
Uutta oli myös se, ettei mitään saanut ”misata” eli valmistaa välipäivänä seuraavalle päivälle. Aikataulupaineiden päihittäminen ja omien vahvuuksien hyödyntäminen toikin luottoa omaan tekemiseen. Papinniemen mukaan itselleen voi nyt antaa kiitosta.
— Itse ei ehkä osaa katsoa omaa ammattitaitoaan kokonaisuutena niin hyvin, kuin miten muut sen näkevät. Omiin virheisiin takertuu helposti. Toisten töissä näkee vain lopputulokset eikä työprosessia, minkä vuoksi ajattelee, että vitsi, miten näyttää hienolta.

Maailmanmestaruuden resepti

Aihetta juhlaan löytyy muualtakin. Parhaillaan kondiittorin ammattitutkintoa oppisopimuksella Turussa suorittavan Papinniemen on määrä valmistua aivan näillä näppäimillä kuun lopulla.
— Menen aina tavoite kerrallaan, joten tulevaisuutta en ole sen enempää suunnitellut. Olen jatkamassa MBakery-leipomossa vielä töitä, raottaa Papinniemi loppuvuottaan.
Paljastaapa hän myös ammattisalaisuutensa.
— Siisteys ja rauhallisuus.
Niillä pääsee pitkälle, aina maailman parhaaksi asti.

Juttua korjattu 21.10. klo 8:59: leivosten nimet sekä termi "misata" muutettu oikeaoppiseen muotoonsa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.