Pakkalan mahtipetäjän koko paljastuu vasta juurelta — kävele tänään sitä katsomaan

Marleena Liikkanen

Taipalsaarella on tänä iltana kyläkävely Pakkalan petäjälle.
Sen tyveä mittailevat Teuvo Pakkanen ja Sirpa Vesterinen.
Taipalsaarella on tänä iltana kyläkävely Pakkalan petäjälle. Sen tyveä mittailevat Teuvo Pakkanen ja Sirpa Vesterinen.

Se oli iso jo 70 vuotta sitten. Teuvo Pakkanen tutustui Taipalsaaren Pakkalan petäjään ensimmäisen kerran pikkupoikana, kun pojat ja tytöt hiihtivät sen ohitse mäenlaskuun Valkjärven rinteeseen.

Vuosikymmenten saatossa Pakkalan petäjästä on tullut nähtävyys, jota kauempaa tullut vieras viedään katsomaan, kun ensin on nähty Saimaa ja Ilkonsaaren tsasounat. Kyläyhdistys on laittanut viitan Haikosen riihen kulmalle Taipalsaaren Mantereentielle, ja männyn nykyiset omistajat Senja ja Jorma Eronen opastavat uusin viitoin perille saakka.

Notkon pohjalla kasvavan puun mittasuhteita on vaikea hahmottaa. Kun sitä katsoo yläviistosta rinteen päältä, suurimman vaikutuksen tekee sen pituus. Puu kurottelee kohti taivasta kymmenien metrien korkeuteen.

Se näyttää hoikalta, mutta hoikkuus on optinen harha. Kun Pakkanen ja Sirpa Vesterinen laskeutuvat puun juurelle mittaamaan sen ympärystä, totuus paljastuu. Mittanauha näyttää 265 senttiä, eli läpimittaa on äkkiä laskien noin 85 senttimetriä.

— Neljä täysmittaista tukkia siitä saisi. Tilavuus on arvioitu 5,7 kiintokuutioksi, Pakkanen muistelee parin vuoden takaista mittausta.

Kasvupaikka on suojellut puuta hakkuilta. Jyrkkäseinäisen rotkon pohjalle ei ole kaatomies päässyt edes hevospelissä, puhumattakaan motosta. Toinen, hieman pienempi mänty hyötyy samasta edusta, ja ehkä sitten perii Pakkalan petäjän arvonimen, kun mahtipuun vielä vihreä latva keloutuu alempien oksien lailla.

Kyläkävely Pakkalan petäjälle tänään tiistaina 7.6. kello 18. Kokoontuminen Haikolan riihellä, Mantereentie 734. Kyläyhdistys tarjoaa mehua ja pullaa.

Kaija Lankia