Hallitus kaatuu — Kymäläinen: Ennenaikaiset vaalit on realistinen vaihtoehto

Kai Skyttä

Suna Kymäläinen.

Saadaanko uusi hallitus neuvottelemalla, SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen?
— Molemmat vaihtoehdot ovat realistisia, sekä hallituksen muodostaminen neuvottelujen kautta, että ennenaikaiset vaalit.
 Nyt kuitenkin pitää antaa Sipilälle aikansa järjestää asiat.
En sulkisi pois uusien vaalien mahdollisuutta. Tosin satavuotiaan Suomen luotsaamisessa se olisi historiallinen tapahtuma.

Ymmärrätkö Sipilän ratkaisua?
— Jos puolueen arvomaailma muuttuu kesken hallituskauden näin rajusti, niin pääministerillä ei ollut muita vaihtoehtoja, kuin kaataa hallitus. Olisi ulkomaiden suuntaan kestämätön näky, että puolueen johdossa olisi useampi kansan kiihottamisesta tuomion saanut ihminen. Tätä voi verrata Brexitiin ja Trumpiin.

Vaikuttaako hallituksen kaatuminen sote- ja maakuntauudistukseen?
— Vaikuttaa. Se vie aikaa ja resursseja muilta asioilta. Jos joudutaan järjestämään uudet vaalit, niin aiottuja maakuntavaaleja ei voida toteuttaa.
Soten läpiviemistä hallituksen kaatuminen ei ainakaan helpota. Jos koko hanke kaatuu, niin hallituksen kaatumista käytetään varmasti yhtenä selityksenä jatkossa. Ja se olisi murheellista, sillä sotea tarvitaan, ja se on edessä heti seuraavalla hallituksella. Mutta jos hallituspohja muuttuu radikaalisti, niin se vaikuttaa siihen, pitääkö lakia muuttaa eri näköiseksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.