Risteyksiin kasattu lumi on luonut yllättäviäkin vaaranpaikkoja Lappeenrannan keskustassa — Katso, miltä autoilijasta näyttää, kun jalankulkija ilmestyy lumikasan takaa auton eteen

Lumivallit kohoavat ja vievät näkyvyyden risteyksistä. Poliisi ja liikenneopettaja kehottavat autoilijoita ennakoimaan ja varomaan. Kaupunki ajaa kasoja lumenkaatopaikalle sen minkä auraamiselta ennättää.

Marleena Liikkanen

Sieltä tulee joku! Kinos peittää näkyvyyden Lappeenrannan Kauppakadulla. Jos tulija olisi lapsi, häntä ei näkyisi ollenkaan.
Sieltä tulee joku! Kinos peittää näkyvyyden Lappeenrannan Kauppakadulla. Jos tulija olisi lapsi, häntä ei näkyisi ollenkaan.

Toistuvat lumisateet kahden viime viikon aikana ovat kasvattaneet lumivalleja ja -kasoja katujen varsille ja risteyksiin. Monesta risteyksestä on näkemäalue peittynyt isoksi osaksi lumeen.

Siksi lumisilla kadulla ajavan on opittava ennakoimaan.

— Talvikelissä tien pinta on aina erilainen, ja lumikasat voivat päivässä kasvaa näkemäesteiksi, liikenneopettaja Toni Laakso autokoulu Drive Centeristä muistuttaa.

Hän on oppilaidensa kanssa viime viikkoina tullut useasti tilanteeseen, jossa risteys tai muu suojatien kohta on lumivallinen takia muuttunut edelliskerrasta entistäkin suurempaa varovaisuutta vaativaksi.

— Risteystä lähestyttäessä kehotan oppilastani laskemaan nopeuden alas, havainnoimaan tarkkaan ennen lumipenkan ohitusta. Suojatien kohdalla on pysähdyttävä ja muutenkin ajettava ryömittämällä jotta ehtii nähdä, jos penkan takaa joku tulee.

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden ohella tulee olla tavanomaista varovaisempi myös toisten autoilijoiden suhteen:

— Vaikka itsellä olisi etuajo-oikeus, pitää olla hereillä ja valmis pysäyttämään, jos kasan takaa tuleekin joku eteen. Omista oikeuksista on tarvittaessa luovuttava, Laakso opastaa.

Lumikasojen ohella onnettomuusriskiä lisää lumen mukanaan tuoma liukkaus.

— Risteysalueilla on liukasta ja satava lumi liukastaa katuja entisestään. Auto ei pysähdykään sillä matkalla, mihin on totuttu.

Marleena Liikkanen

Näkymä Kalervonkadula Lepolankadulle. Kärjellään oleva kolmiokin on osin lumen peitossa, eikä jalankulkijasta näy kuin pää.
Näkymä Kalervonkadula Lepolankadulle. Kärjellään oleva kolmiokin on osin lumen peitossa, eikä jalankulkijasta näy kuin pää.

Poliisi ei sakota pysähtymättä lumikasan ohittavaa, jos risteyksessä ei ole stop-merkkiä, ylikomisario Jukka Lankinen Kaakkois-Suomen poliisista sanoo.

— Mutta risteyksessä pitää olla riittävän varovainen, nopeus on sovitettava sen mukaan, että ehtii nähdä, tuleeko kasan takaa joku.

Lankinen antaa lappeenrantalaisille ja eteläkarjalaisille kiitosta hyvästä talviajokulttuurista:

— Tutuissa risteyksissä on jo totuttu varomaan, ja kaupungissa on opittu ajamaan maltilla, alhaisilla nopeuksilla. Siitä iso kiitos.

Poliisi voisi määrätä tienpitäjän poistamaan vaaralliset lumikasat, mutta siihen ei Lappeenrannassa ole tarvinnut turvautua.

— Hyvin harvoin on tästä syystä pitänyt ottaa kaupunkiin yhteyttä. Jos joku asukas on soittanut meille liian isosta kasasta, käymme paikalla sitä katsomassa ja ilmoitamme kaupungille, Lankinen kertoo.

Hän arvelee, että useimmiten kaupunkilaiset ottavat suoraan yhteyttä kaupungintalolle.

Kaupunkilaiset ovat antaneet runsaasti palautetta katujen hoidosta, mutta ei kauhean vihaista, Lappeenrannan kaupungin tiemestari Ulla Kiiveri toteaa.

— Lumikasoista ja auraamattomista kaduista soitetaan. Käymme yleensä katsomassa, ovatko kasat näkemäalueella, ja toimimme sitten sen mukaan.

Liikenteelle vaarallisimmat lumikasat kuskataan lumenkaatopaikalle ensimmäisinä,

— Aloitamme keskustan vaarallisista kohteista, näkemäalueita ja katuja levitetään myös linkoamalla. Kun uusi lumisade tulee, tämä työ keskeytyy ja lähdemme auraamaan.

Lunta on tullut siinä tahdissa, että kaupungin ja urakoitsijoiden kalustot ja kuskit eivät meinaa perässä ehtiä.

— Tänäkin aamuna kolmelta aloitettiin, mutta vielä ei olla joka paikkaan ehditty, Kiiveri kertoi keskiviikkona puolen päivän aikaan.

Parkkipaikkojen puhdistusta ja muuta jälkisiivousta riittää pitkäksi aikaa, vaikka sää poutaantuisikin.

Allaoleva video on kuvattu Kauppakadulla ja Kalervonkadun ja Lepolankadun risteyksessä toimittajan ylittäessä suojatietä.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut