700 000 veteraanista jäljellä on 15 000 — tuet heille ovat yhä pikkupuroja

Etelä-Karjalassa avun kanavointi veteraaneille on keskitetty Eksoten veteraanineuvontaan.

Jukka Sonninen

Veteraanijärjestöjen keräysvaroista voidaan antaa täsmäapua pienituloisimmille veteraaneille yllättävissä tilanteissa. Järjestöt aikovat jatkaa keräyksiä niin kauan kuin autettavia on jäljellä.
Veteraanijärjestöjen keräysvaroista voidaan antaa täsmäapua pienituloisimmille veteraaneille yllättävissä tilanteissa. Järjestöt aikovat jatkaa keräyksiä niin kauan kuin autettavia on jäljellä.

Joukko harvenee nyt nopeasti

Suomen sodissa 1939—1945 taistelleista noin 600 000 miehestä ja 100 000 naisesta elossa on enää pari prosenttia, noin 15 000 veteraania. Heistä noin 520 asuu Etelä-Karjalassa.

On kuntia, jotka palauttavat valtiolle jopa kymmeniä tuhansia veteraaneille tarkoitettua rahaa.

Veteraanien keski-ikä on jo noin 93 vuotta. Joukko harvenee 20 prosentilla vuosittain. Silti Etelä-Karjalassa yli puolet veteraaneista asuu yhä omassa kodissa tai palveluasunnossa.

Rintamalisä ei tavoita kaikkia

Veteraaneista puolet saa hyvin pientä eläkettä, pienimmillään vähän yli 900 euroa. Veteraanin puolison pienin eläke on takuueläkkeen suuruinen, 760 euroa.

Kela maksaa veteraaneille rintamalisää, joka on 49,56 euroa kuukaudessa. Pienituloisimmat voivat saada lisäksi ylimääräistä rintamalisää ja hoivaa tarvitsevat pienituloiset veteraanilisää reilut 100 euroa kuukaudessa.

Lisiä saavat kuitenkin vain ne, jotka hakivat rintamasotilas- tai palvelustunnuksen vuoteen 1994 mennessä. Kaikki eivät syystä tai toisesta tunnusta hakeneet, eivätkä siten saa rintamalisää.

Valtion tukirahat ohjataan Eksoten kautta

Kelan maksamien lisien ja hoitotukien lisäksi veteraaneja tuetaan Valtiokonttorin määrärahan turvin. Itsenäisyyden juhlavuonna kuntoutukseen ja kotipalveluihin varattiin yhteensä 41 miljoonaa, kun summa edellisvuonna oli alle 30 miljoonaa euroa. Ensi vuonna määräraha taas laskee.

Veteraaneille kotiin vietäviin palveluihin on Etelä-Karjalassa käytössä tänä vuonna noin 990 000 euroa. Ne tulevat veteraaneille kunnallisten palvelujen lisäksi.

Kela lähettää joka vuosi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille listan rintamalisän saajista. Sen perusteella jokaisen veteraanin tilanne selvitetään vuosittain, tarvittaessa kotikäynnein, ja rahoja ohjataan palveluihin, joita veteraanit eniten tarvitsevat. Esimerkiksi siivouspalvelut ovat hyvin kysyttyjä.

On kuntia, jotka palauttavat valtiolle jopa kymmeniä tuhansia veteraaneille tarkoitettua rahaa. Etelä-Karjalassa kaikki raha on aina käytetty.

Kuntoutusta myös puolisoille

Valtiokonttorin maksamilla määrärahoilla veteraaneille hankitaan myös kuntoutusta. Sitä voi saada laitos-, avo-, päivä- tai kotikuntoutuksena. Puolisolla on mahdollisuus samanaikaiseen laitos- tai päiväkuntoutukseen.

Valtion varoja kuntoutukseen on tänä vuonna käytettävissä noin 771 000 euroa. Etelä-Karjalassa kunnat ovat tänä vuonna antaneet Eksoten kautta veteraanien kuntoutukseen ja palveluihin yhteensä 200 000 euroa.

Järjestöjen raha paikkaa aukkoja

Veteraanijärjestöjen keräystuotoilla pienituloisimpia veteraaneja voidaan auttaa yllättävissä tilanteissa. Yhdistyksen kautta veteraani, tämän puoliso ja leski voivat hakea tukea erilaisiin henkilökohtaisiin tarpeisiin. Järjestöjen varoin voidaan tukea myös rintamatunnuksettomia veteraaneja.

Etelä-Karjalan veteraanipiirillä on tänä vuonna ollut jakaa 30 000 euroa keräystuottoja. Keräysluvat on olemassa jo ensi ja seuraavalle vuodelle. Keräyksiä aiotaan jatkaa niin kauan kuin tarve vaatii.

Helpotusta sairausmenoihin ja liikkumiseen

Eksote ei peri veteraaneilta poliklinikka- eikä terveyskeskusmaksuja.

Apteekit antavat rintamatunnuksellisille veteraaneille 10 prosentin alennuksen lääkkeiden hinnoista tietyin rajoituksin.

Lappeenrannan, Joutsenon, Ylämaan ja Taipalsaaren alueella veteraanit pääsevät näyttölipulla ilmaiseksi busseihin ja voivat hankkia ilmaispysäköintiluvan. Viime vuonna näyttölipun lunasti 182 veteraania ja ilmaispysäköintiluvan 33 veteraania.

Imatralla Lions Club Imatra järjestää veteraaneille kyytipalveluja.

Veteraanit pääsevät ilmaiseksi Lappeenrannan kaupunginteatterin ja -orkesterin esityksiin.

Uimahallit ja niiden kuntosalit ovat veteraaneille ilmaisia sekä Lappeenrannassa että Imatralla.

Luetuimmat

Kommentoidut