Kisapuistoon rakennetaan monitoimiareenan sijaan jäähalli vuosina 2024–2025, eikä sisäliikuntahallia ole tarpeen laajentaa, linjaa Lappeenrannan toimitilatoimikunta

Jos toimitilatoimikunnan kanta menee läpi, kummankin hallin hinta tiedetään vuoden kuluttua syksyllä. Valtuusto päättää halleista 26. lokakuuta.

Päivi Virta-Salo

Kisapuistoon tehdään toimitilatoimikunnan näkemyksen mukaan jäähalli, ei suunnitelman mukaista monitoimiareenaa.
Kisapuistoon tehdään toimitilatoimikunnan näkemyksen mukaan jäähalli, ei suunnitelman mukaista monitoimiareenaa.

Lappeenrannan keskustaan kaavailtu, kiistelty monitoimiareena kutistui maanantaina kokoontuneessa toimitilatoimikunnassa. Toimikunta päätti esittää monitoimiareenaa pienemmän jäähallin rakentamista Kisapuistoon. Halli rakennettaisiin vuosina 2024 – 2025.

Sisäliikuntahallin paikka on toimitilatoimikunnan mielestä ammattikoulun kentän alue. Toimikunta katsoi kuitenkin, ettei sisäliikuntahallia ole syytä laajentaa ja sen toimintoja lisätä, vaan tähän asti esitetty laajuus riittää. Kaupunkikehityslautakunta oli esittänyt laajemman toimintaskaalan sisäliikuntahallin selvittämistä.

Jäähallipäätökset jo lokakuussa

Toimikunnan esityksen mukaan nykyinen valtuusto päättäisi vielä nyt lokakuussa jäähallin paikasta, monitoimiareenan kutistamisesta jäähalliksi sekä hallin rahoituksen ajoittumisesta vuosille 2024–25.

Sen sijaan sisäliikuntahallista päättäisi tarkemmin ensi keväänä valittava uusi valtuusto. Nykyinen valtuusto taas myöntäisi ensi vuodelle hankesuunnittelurahat niin sisäliikuntahalliin kuin jäähalliinkin.

Kummankin hallin hintalappu olisi selvillä ensi vuoden syksyllä.

Iso asia etenee siis vuosien muhittelun jälkeen nopeasti. Kaupunginhallitus käsittelee hallien kohtaloa ensi tai sitä seuraavana maanantaina. Valtuuston päätettäväksi asia etenee jo 26. lokakuuta.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva esittelee halliasian kaupunginhallitukselle. Jarva on ollut tähän mennessä sitä mieltä, että nimenomaan monitoimiareena toteutettaisiin keskustaan Lappeenkadulle.

Juha Rika

Toimitilatoimikunta veti ruksit keskusta-areenan yli.
Toimitilatoimikunta veti ruksit keskusta-areenan yli.

Korkeintaan 27 miljoonan euron halli

Toimitilatoimikunta tavoittelee nimenomaan nykyisiä suunnitelmia edullisempaa jäähallia.

Hanke olisi Kisapuistossa selvästi pienempi kuin keskustan monitoimiareena. Se olisi nykyaikainen ja nykyisiä jääurheilun, SM-liigan ja myös muiden tapahtumien tarpeita pitkälle tulevaisuuteen palveleva jäähalli. — Risto Kakkola

Projektijohtaja Ilkka Oksman selvittää, että monitoimiareenasuunnitelmissa areena olisi maksanut Kisapuistoon toteutettuna noin 33 miljoonaa euroa.

– Noin 10 000 neliön jäähallin kustannukset olisivat noin 27 miljoonaa euroa eli kun hanke nyt pienenee, niin kustannukset ovat 27 miljoonaa euroa tai vähemmän.

Keskustavaihtoehdossa olisi ollut noin 12 830 neliötä, ja sen hinta oli alustavan arvion mukaan noin 34 miljoonaa euroa.

Lappeenrannan kaupunki

Sisäliikuntahallista päättäisi uusi valtuusto, mutta hankesuunnittelurahat myönnettäisiin nyt syksyllä, linjaa toimitilatoimikunta.
Sisäliikuntahallista päättäisi uusi valtuusto, mutta hankesuunnittelurahat myönnettäisiin nyt syksyllä, linjaa toimitilatoimikunta.

Kaupunginhallituksen neljä puheenjohtajaa yksimielisiä

Toimitilatoimikunnan tiedotteen mukaan toimikunnan puheenjohtaja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) esitti, että kaupunki päättäisi toteuttaa uuden jäähallin Kisapuistoon ja sitä varten varattaisiin talousarvioon vuodelle 2021 hankesuunnittelumäärärahat sekä aloitettaisiin hanketta koskeva kaavavalmistelu.

Toteutusmäärärahat osoitettaisiin vuosille 2024–2025, ja hankkeelle haettaisiin valtionavustusta. Hanke olisi Kisapuistossa selvästi pienempi kuin keskustan monitoimiareena. Se olisi nykyaikainen ja nykyisiä jääurheilun, SM-liigan ja myös muiden tapahtumien tarpeita pitkälle tulevaisuuteen palveleva jäähalli.

Puheenjohtajan tekemää esitystä kannattivat toimitilatoimikunnan jäsenistä kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat Jyri Hänninen (kok.), Hanna Holopainen (vihr.) ja Tapio Arola (kesk.). Toimitilatoimikunnan jäsen ja Lappeenrannan toimitilayhtiön hallituksen puheenjohtaja Markus Iitiä (kok.) kannatti alkuperäistä virkamiesesitystä eli monitoimiareenaa keskustassa.

Sisäliikuntahallista toimitilatoimikunta oli yksimielinen. Sisäliikuntahallin toteutussuunnitelmat pitää tehdä ensi vuonna niin, että kaupungilla on mahdollisuus hakea hankkeelle vuoden 2021 loppuun mennessä valtionavustusta vuodelle 2022, jos hanke silloin päätetään toteuttaa.

Valtuuston aiemmin tekemän linjauksen mukaan jääareenan vaihtoehtoina ovat joko uusi monitoimiareena Lappeenkadulle tai Kisapuistoon tai nykyisen pääjäähallin peruskorjaus. Uutta sisäliikuntahallia puolestaan on esitetty sijoitettavaksi ammattikoulun kentän alueelle.

Virkamiesesityksen mukaan areena toteutettaisiin keskustaan ja investointimäärärahoja osoitettaisiin vuodesta 2022 lukien niin areenalle kuin sisäliikuntahallillekin.

Luetuimmat