Remontin teettäjän on teetettävä ensin asbestikartoitus, jos talo on vuodelta 1994 tai sitä vanhempi

Marleena Liikkanen

Työnjohtaja Riku Ylärakkola ei voi päästää kuvaajaa lähemmäs. Taipalsaaren vanhainkodin purkutyömaa on vaara-aluetta, kun asuntojen väliseinistä löytyi kartoituksessa asbestia.
Työnjohtaja Riku Ylärakkola ei voi päästää kuvaajaa lähemmäs. Taipalsaaren vanhainkodin purkutyömaa on vaara-aluetta, kun asuntojen väliseinistä löytyi kartoituksessa asbestia.

Vuoden alussa astui voimaan asbestin kartoituspakko. Kaikista vuonna 1994 tai sitä ennen rakennetuista taloista pitää tehdä asbestikartoitus ennen remontin aloitusta. Jos asbestia löytyy, sen purku täytyy teettää asbestipurkuluvan omaavalla purkajalla.

Taipalsaaren purettavalla vanhainkodilla ja sen palveluasunnoissa kartoituksen teetti purkutyön tilaaja, Kiinteistö Oy Taipalsaaren asunnot. Purkutyön teki imatralainen Konepeikko, joka vastaa koko rakennuskomple ksin purkamisesta.

— Kohteessa oli asbestia vain väliseinälevyissä, putkistojen eristämiseen sitä ei ollut käytetty, toimitusjohtaja Juha Kekäle kertoo.

Konepeikon purkuryhmä eristi asbestiasunnot osasto kerrallaan, alipaineisti purkutilan ja puki päälleen suojahaalarit ja koneistetut hengityssuojaimet. Kyltti työmaa-aidassa varoitti ja varoittaa yhä vaarallisista hiukkasista ja kieltää kulkemasta.

— Osa seinälevyistä oli asbestista, osa oli muuta materiaalia, purkutyöhön osallistunut työnjohtaja Riku Ylärakkola kertoo.

Vaikka levyt on jo kuljetettu Kukkuroinmäen jätekeskukseen Joutsenoon, asbestivaara ei ole ohi. Vielä on tekemättä jälkimittaus.

— Aiemmin riitti suodatettu alipaineistus työn aikana ja työn jälkeen neljä tuntia. Nyt osastointimenetelmän aikana paine-eroa seurataan jatkuvasti tallentavalla laitteella. Työn jälkeen asbestitilasta otetaan ilmanäyte, joka analysoidaan. Sen ollessa puhdas saadaan osastointi purkaa.

Asbestitöistä vastaava Timo-Pekka Kauhala monikansallisesta Deletestä on huomannut kartoitustyön lisääntyneen. Pientaloremontin tekijätkin ovat aktivoituneet.

Kartoitus lisää remontin hintaa, pienemmässä remontissa suhteessa enemmän kuin suuremmassa.

— Jos kylpyhuoneen laatoitus laattoineen maksaa 700 euroa, asbestikartoitus, jatkuva paine-eroseuranta ja jäkimittaus nostavat kustannukset jopa kaksinkertaisiksi 1 400 euroon, Kauhala antaa osviittaa pikkuremontista.

Lemin kunnan rakennustarkastaja Arto Sipilästä tuntuu, että tieto uuden asbestilain vaatimuksista on kantautunut huonosti remonttien teettäjille.

— Monelle remontoijalle se voi tulla yllätyksenä, hän arvelee.

Laki voi jäädä myös kuolleeksi kirjaimeksi valvonnan puuttuessa.

— Valvova viranomainen on Etelä-Suomen ja Länsi-Suomen AVIt. Miten ihmeessä ne ehtivät kymmenille tuhansille omakoti- ja mökkiremonttityömaille, Sipilä miettii.

Juttua päivitetty kello 16.33 korjaamalla asbestikartoituksen tekijä ja täydentämällä mittaustoimenpiteistä kertovaa kappaletta.

Aiheesta laajemmin päivän painetussa lehdessä ja Etelä-Saimaan mobiilisovelluksessa.

Kaija Lankia