Pikisaaren rakentamattomalle alueelle haetaan kaavamuutosta — Rakennusliike YIT havittelee alueelle viisikerroksisia taloja

Elena Liseytseva

Rakentamaton alue on ollut vuosikaudet tyhjillään. Alue sijaitsee Pikisaaren sillan tuntumassa, Pikisaarenkujan vieressä.
Rakentamaton alue on ollut vuosikaudet tyhjillään. Alue sijaitsee Pikisaaren sillan tuntumassa, Pikisaarenkujan vieressä.

Lappeenrannan Pikisaaren rakentamattomalle alueelle saattaa nousta lähivuosina lukuisia kerrostaloja.

Alueen omistava UPM on hakenut alueelle asemakaavamuutosta. Muutos tulee vireille elokuun aikana.

Pyrimme katsomaan, että näkymiä Saimaalle avautuu sopivasti.

UPM neuvottelee pitkään tyhjillään olleen alueen myymisestä rakennusliike YIT:lle. Kaupan edellytyksenä on se, että asemakaava muuttuu nykyisestä.

Liki kymmenen viisikerroksista taloa

Nykyisessä asemakaavassa alue on kaavoitettu kerrostaloalueeksi. Samoin olisi jatkossa, mutta YIT haluaa kasvattaa talojen kokoa ja vähentää niiden määrää.

Nyt kaava mahdollistaa noin 16 erillisen rakennusmassan sijoittamisen alueelle. Nykyisessä kaavassa Pikisaarenkadun lähellä olevat kerrostalot ovat 4—5-kerroksisia ja rannanpuoleiset talot pääosin pieniä, 2—3-kerroksisia.

YIT:n aluepäällikkö Jussi Koskela sanoo, että heidän tavoitteenaan on kohdistaa rakennusoikeutta nykyistä pienemmälle alueelle. Tämä tarkoittaa, että taloja tulisi alueelle 8—9 kappaletta. Ne kaikki olisivat 5-kerroksisia.

Rakennusoikeuden määrää ei ole tarkoitus kasvattaa nykyisestä runsaasta 17 000 kerrosalaneliömetristä.

Pysäköinti on ikuisuusongelma

Pysäköintinormeihin YIT ei Koskelan mukaan halua tehdä muutoksia. Kaavan mukaan alueelle pitää rakentaa yksi autopaikka asuntoa kohti.

Pysäköinti on perinteisesti ollut ongelma ahtaassa Pikisaaressa. Koskela sanoo, että kaavamuutos helpottaisi pysäköinnin järjestämistä, sillä rakennusten väljä sijoittelu jättäisi tilaa autopaikoille.

Aikaisempina vuosina keskusteluissa ovat olleet myös alueen avokalliot. Paikalliset asukkaat ovat halunneet säilyttää ne. Koskelan mukaan kallioihin ei tarvitse koskea.

— Mielestämme kaavamuutos pystytään toteuttamaan säilyttämällä kalliot nykyisellään.

Kaupunki puolustaa Saimaa-näkymiä

Kaavoittaja eli Lappeenrannan kaupunki valmistelee alueesta asemakaavaluonnoksen syksyn aikana.

Asemakaava-arkkitehti Matti Veijovuori ei halua vielä kommentoida, miten kaupunki suhtautuu kerrosluvun kasvattamiseen. Hänen mukaansa rakennusten massoittelu ja rakennusmassojen sijainti selviää prosessin aikana.

— Pyrimme katsomaan, että näkymiä Saimaalle avautuu sopivasti ja siitä tulee hallittu kokonaisuus.

Nykyinen kaava valmistui kymmenisen vuotta sitten.

Alue on ollut viimeiset vuodet tyhjillään pitkittyneen pintamaakiistan takia. Lappeenrannan Energiaverkot kaivoi vahingossa esiin alueelle haudattuja pilaantuneita maa-aineksia. Yhtiö riiteli UPM:n kanssa sopuun siitä, kumpi osapuoli maksaa ennallistamisen.

Kiista sovittiin kevättalvella.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.