Terijoen 1930-luvun kesä palaa näyttämölle Lappeenrannassa — kantaesitys lauantaina

Inka Nordlund

Lappeenrannan kaupunginteatteri valmistautuu Terijoella-näytelmän lauantaiseen ensi-iltaan. Stella Laineen (etualalla) esittämä palvelija passaa täysihoitolan kesäasukkaita, kuten näyttelijä-diivaa (Pirkko Hämäläinen) ja kirjailijaa (Jussi Johnsson).

Eletään kesää 1933 Terijoella. Leskirouva Alma emännöi pitsihuvilassaan täysihoitolaa, jonne on asettunut kulttuuriväkeä: muiden muassa näyttelijädiiva, taiteilija, kirjailija ja toimittaja. He julistautuvat suruttomiksi, joiden ainoa tehtävä on nauttia auringosta hiekkasärkillä.

Tänään aurinko paistaakin, ja Suomenlahden aaltojen liplatus heijastuu salin seinään.

Tässä yksi asetelma Helena Anttosen kirjoittamasta Terijoella-näytelmästä, ja useimmille se ensimmäinen mielikuva tuosta legendaarisesta paikasta.

Lauantaina ensi-iltansa saavassa kantaesityksessä on kuitenkin luvassa muutakin kuin kepeää nostalgiaa Pohjolan Rivieralta.

— Terijoki on kuin paratiisi, jossa aurinko paistaa kaiken päivää etelärannalle. Mutta se oli myös poliittisten jännitteiden paikka, mikä saattaa unohtua kultareunaisissa muistelmissa, Anttonen sanoo.

Lappeenrannan kaupunginteatterin katsojat pääsevät näkemään, syntyykö jännitteitä kesäasukkien, paikallisten ja ohikulkijoiden välille.

Terijoki oli kahden maailman, idän ja lännen välissä oleva paikka, jonka meno oli hyvin kansainvälistä. Rajakuntana Terijoki palveli monien historian käänteiden näyttämönä.

Anttonen sanoo, että Terijoki on valtavan laaja aihe, johon olisi voinut ottaa monta näkökulmaa. Hän halusi sijoittaa näytelmän maailmansotien väliseen aikaan, mutta vasta 30-luvulle.

— 1920-luvun Terijoki oli ihan sekaisin. Siellä oli paljon työttömyyttä, pahoinvointia ja rikollisuutta, enkä ole mikään gangsteritarinoiden kirjoittaja.

Anttosen mielestä vuoden 1933 poliittisessa ilmapiirissä oli yhtymäkohtia nykyaikaan. Maailma oli muuttumassa, mutta Terijoen kesänviettäjät soittivat gramofonia ja valkoista flyygeliä pahaa-aavistamattomina.

Terijoella kantaesitys Lappeenrannan kaupunginteatterissa lauantaina 25.3. klo 19.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.