Lentoaseman kiihdytysajotapahtumassa vastuu siirrettiin kuljettajalle, Tukesin ylitarkastajan mukaan vastuu turvallisuudesta on järjestäjällä — Tällainen lomake osallistujia pyydettiin allekirjoittamaan ennen ajoa

Tukesin ylitarkastaja muistuttaa, että palveluntarjoaja tai järjestäjä ei voi siirtää vastuuta turvallisuudesta asiakkaalle sopimalla esimerkiksi lomakkeella.

Kai Skyttä

Lappeenrannan lentokentän kiihdytysajotapahtumassa kuolonkolari
Lappeenrannan lentokentän kiihdytysajotapahtumassa kuolonkolari

Lappeenrannassa sunnuntaisen kiihdytysajon osallistujia kehotettiin allekirjoittamaan vastuuvapauslomake ennen suoritusta. Lappeenrannan ilmailuyhdistyksen verkkosivuilta löytyvän lomakkeen mukaan allekirjoittanut osallistuja vapauttaa palveluntarjoajan erilaisista vastuista mahdollisissa vahinkotapauksissa.

Ilmailupäivien yhteydessä Lappeenrannan lentoasemalla järjestetty kiihdytysajotapahtuma päättyi onnettomuuteen, kun vuonna 1988 syntynyt Pohjanmaalta kotoisin oleva mies kuoli. Miehen auto oli hidastamisvaiheessa alkanut heittelehtiä ja ajautunut sivuun nurmialueelle.

Nelikohtaisen lomakkeen mukaan sen allekirjoittanut on tietoinen, että käytetyn ajoneuvon liikennevakuutus ei ole voimassa kiihdytysajon aikana miltään osin, osallistujalla tai kyydissä olevilla ei ole liikennevakuutuksen mukaista henkilövakuutusturvaa, eikä liikennevakuutus korvaa ulkopuoliselle aiheutuneita vahinkoja.

Lomakkeen toisessa kohdassa sanotaan, että allekirjoittamalla sitoumuksen osallistuja sitoutuu korvaamaan omalta osaltaan ulkopuoliselle aiheutuneet vahingot. Sitoumuksen mukaan osallistujalla ei myöskään ole mitään vaatimuksia järjestäjää vastaan allekirjoittaneelle osallistujalle tai matkustajille mahdollisessa tapaturmassa aiheutuneissa henkilö- ja esinevahingoissa. Viimeisessä kohdassa todetaan, että allekirjoittanut osallistuja sitoutuu osallistumaan kiihdytysajoon kaikilta osin omalla vastuullaan, ja myöntää olevansa korvausvastuussa aiheuttamastaan vahingosta.

Lappeenrannan Ilmailuyhdistys

Tällainen lomake tapahtumaan osallistujia pyydettiin täyttämään ennen ajoa.
Tällainen lomake tapahtumaan osallistujia pyydettiin täyttämään ennen ajoa.

Palveluntarjoaja on vastuussa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Inna Kulla ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen. Kullan mukaan toisinaan tiedostamattomasti tietojenantoon tarkoitetusta lomakkeesta saatetaan muotoilla sellainen, että se voidaan katsoa yritykseksi vapautua vastuusta. Kulla huomauttaa, että palveluntarjoaja tai järjestäjä ei voi siirtää vastuuta turvallisuudesta asiakkaalle sopimalla esimerkiksi lomakkeella.

— Tietenkään asiakaskaan ei voi ihan miten tahansa toimia tai käyttäytyä, mutta on olennaista muistaa, että palveluntarjoaja on vastuussa palvelun turvallisuudesta.

Tukes haluaa kannustaa palveluntarjoajaa antamaan avoimesti tietoa palvelusta. Kullan mukaan tietojen antaminen esimerkiksi lomakkeen muodossa voi olla hyvä tapa toimia.

— Pääasiassa yhteistyö Tukesin kanssa tarkoittaa tietojen vaihtoa. — Petri Korpisammal

— Usein ihmiset eivät välttämättä kovin hyvin keskity vaikka puheeseen tai johonkin videopätkään. Paperilta luettava tieto saattaa mennä paremmin perille.

Tällaiseen tietojenantolomakkeeseen on Kullan mukaan hyväksyttävää ottaa allekirjoitus.

Tukes selvittää Lappeenrannan lentokentällä sunnuntaina järjestetyssä kiihdytysajotapahtumassa tapahtunutta onnettomuutta. Tukesin selvityksestä kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Kaakkois-Suomen poliisin rikoskomisarion Petri Korpisammaleen mukaan Tukesin aloittama selvitys ei vaikuta poliisin tekemään tutkintaan.

— Pääasiassa yhteistyö Tukesin kanssa tarkoittaa tietojen vaihtoa.

Korpisammal kertoo, että poliisi on tutkinut auton ja onnettomuuspaikan.

Luetuimmat