Miksi Taipalsaaren kaukolämpömaksut kallistuvat rajusti? Lämpöyhtiön toimitusjohtaja vastaa

Pekka Hölkki

Kaukolämpö on ollut Taipalsaarella selvästi naapurikuntia edullisempaa. Nyt maksut nousevat samalle tasolle muiden alueen kuntien kanssa.

Kaukolämmön hintaan on tulossa roima korotus Taipalsaarella. Omakotitalon perusmaksu nousee ensi vuonna 1 450 euroon nykyisestä 550 eurosta. Korotuksen myötä Taipalsaaren Lämmön perusmaksut nousevat samalle tasolla alueen muiden kunnallisten lämpölaitosten kanssa.


Miksi kaukolämmön perusmaksuihin tarvittiin 2,5-kertainen korotus, Taipalsaaren Lämmön toimitusjohtaja Hannu Pitkänen?

— Yhtiö on tehnyt tappiota koko olemassaolonsa ajan. Verkon korjauksiin on käytetty noin miljoona euroa velkarahaa, ja talous on pakko hoitaa nyt kuntoon.

— Lämpölaitos oli kunnan budjetissa vuoteen 2015 saakka, ja irtautumisen jälkeen paljastui, että kunta oli subventoinut lämpölaitosta vuosittain noin 100 000 eurolla. Asiakasmaksut olivat siis alunperinkin alimitoitettuja.


Miksei korotuksia tehty aiemmin?

— Kysymys on politiikasta. Taipalsaarella kaukolämmön perusmaksut ovat olleet vuositasolla noin 700 euroa alempia kuin keskimäärin Suomessa. Itse olen ollut mukana yhtiön toiminnassa vuoden 2016 alusta lähtien, ja jo silloin perusmaksuja nostettiin vähän.


Onko odotettavissa lisää korotuksia tulevina vuosina?

— Budjetti pyritään saamaan nollatasolle, mutta jos maakaasun hintaan tulee muutoksia esimerkiksi verotuksen kautta, vaikutukset pitää siirtää asiakkaille.


Oletteko varautuneet korotuksia koskevaan asiakaspalautteeseen?

— Todennäköisesti asiakaspalautetta tulee, mutta puuttuvaa summaa ei voi ottaa kaukolämpöverkon ulkopuolella olevien veronmaksajien rahoista.


Miten Taipalsaaren Lämmön asiakasmäärä on kehittynyt viime vuosina?

— Asiakasmäärä on pysynyt vakiona. Haluja liittymiseen kyllä olisi, mutta verkoston rakentaminen on kallista. Liittyjiä pitäisi olla useita samalla alueella: hinnasta tulee aikamoinen, jos rakennetaan vain yhdelle käyttäjälle.

Anne Kokkonen

Anne Kokkonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.