Lappeenrantalaiset Janne Hentunen ja Venla Lehtonen valmistautuvat ylioppilaskirjoituksiin maksullisella verkkokurssilla — Valmennuskurssien hinnat vaihtelevat kympeistä satoihin euroihin

Ylioppilastodistuksesta tulee yhä tärkeämpi paperi. Abiturienteille on tarjolla preppausta monessa muodossa. Moni suosii itsenäisesti tehtäviä verkkokursseja. Valmennuskursseille pääsykoeuudistus ei ole aiheuttanut tungosta.

Mika Strandén

Kimpisen lukiossa opiskeleva Janne Hentunen ja lyseossa opiskeleva Venla Lehtonen käyttivät tiistaina joululomaansa painiskelemalla kirjastossa epäyhtälöiden kanssa. Matematiikkaa he kertaavat omin avuin, mutta englannista molemmat ovat ottaneet verkkokurssin.
Kimpisen lukiossa opiskeleva Janne Hentunen ja lyseossa opiskeleva Venla Lehtonen käyttivät tiistaina joululomaansa painiskelemalla kirjastossa epäyhtälöiden kanssa. Matematiikkaa he kertaavat omin avuin, mutta englannista molemmat ovat ottaneet verkkokurssin.

79 euroa. Vähän se kirpaisee, mutta jos sillä saa hyvän arvosanan, kyllä se kannattaa.

Näin tuumivat lappeenrantalaiset abiturientit Janne Hentunen ja Venla Lehtonen abeille suunnatuista preppauskursseista.

Kyseinen 79 euroa on kielten itsenäiseen opiskeluun tarkoitetun Word Diven englannin verkkomuotoisen abikurssin hinta. Sekä Hentunen että Lehtonen ovat ottaneet sen pärjätäkseen paremmin kevään ylioppilaskirjoituksissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on linjannut, että korkeakoulut alkavat valita pääosan opiskelijoistaan ylioppilastodistuksen perusteella. Todistusvalinta otetaan korkeakouluissa laajasti käyttöön vuonna 2020.

Ylioppilastodistuksen merkityksen kasvaessa valmennuskursseja tarjoavat yritykset suuntaavat tarjontaansa abiturienteille, ja myös lukiot ovat alkaneet järjestää omia kertauskurssejaan.

"Hyvä vaan, että kursseja on tarjolla"

Opetushallitus on varoitellut, että ylioppilaskirjoituksiin preppaavista kursseista ei saisi tulla abeille mitään automaattia, vaan kouluopetuksen pitäisi riittää.

Abit Hentunen ja Lehtonen eivät kuitenkaan näe preppauskursseissa mitään pahaa. Heistä nettikurssit ovat hyvä tapa lisätä motivaatiota ja ottaa itseä niskasta kiinni.

— Eihän niitä ole pakko ottaa. Hyvä vaan, että jos tuntee tarvetta lisäoppiin, kursseja on tarjolla. Lukion laajoissa oppimäärissä joutuu joka tapauksessa opiskelemaan paljon itse.

Hentusen ja Lehtosen ottamassa Word Dive -kurssissa motivaatiota kasvattaa kurssijärjestäjän kikka: rahat saa takaisin, jos opiskelija on tehnyt kaikki tehtävät eikä silti saa tavoittelemaansa arvosanaa.

"Ei se ketään eriarvoista"

Abien valmennuskurssien hinnat ja saatavuus vaihtelevat eri puolilla Suomea. Lähikurssien tarjonta keskittyy suuriin kaupunkeihin.

Esimerkiksi Valmennuskeskus pitää ylioppilaskirjoituksiin valmentavia kursseja Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Eximian lähikursseja on lisäksi Oulussa.

Kurssien hinnat vaihtelevat noin sadan euron verkkokursseista useiden satojen eurojen lähivalmennuksiin.

Kurssimaksut eivät Hentusen ja Lehtosen mielestä ole ongelma.

— Ellei ole varaa, ilmaiskurssejakin löytyy, ja opettajat antavat kyllä lisätehtäviä, jos niitä kysyy. Eikä se ketään eriarvoista, jos voi omalla tekemisellä vaikuttaa asioihin.

Nykyään preppaus halutaan tehdä kotona. Tero Laiho

Lähikurssit taas eivät ole abien mieleen sielläkään, missä niitä on tarjolla. Valmennuskeskuksen kurssipäällikkö Tero Laiho kertoo, että myös pääkaupunkiseudun lukiolaiset ilmoittautuvat paljon kotikursseille.

— Nykyään preppaus halutaan tehdä kotona. Lukiolaisilla on koulun lisäksi harrastuksia, matkustelua ja muuta, ja kotikurssi on helpompi ajoittaa omiin aikatauluihin.

Lähikursseille ilmoittaudutaan viime tipassa

Korkeakoulujen pääsykoeuudistus ei ole aiheuttanut piikkiä ilmoittautumisten määrissä abikursseille sen enempää Etelä-Karjalan kesäyliopistossa kuin Valmennuskeskuksessa.

Tammikuun loppupuolella olevalle äidinkielen kertauskurssille kesäyliopistoon on ilmoittautunut vasta yksi henkilö. Ruotsin ja englannin kielen kursseille ei ole ilmoittautunut vielä ketään.

— Kurssien suosio vaihtelee vuosittain, koska henkilöt tulevat kertauskursseille erilaisista lähtökohdista. Toiset varmistavat sen, että saavat laudaturin, kun taas toiset haluavat vain päästä läpi. Ilmoittautuminen abikursseille jätetään viime tippaan, sanoo kesäyliopiston koulutussuunnittelija Ritva Oravuo.

Kesäyliopiston kurssit ovat Oravuon mukaan vetäneet hyvin väkeä, koska niissä opiskelija saa eri näkökulmaa kuin oman aineenopettajan kanssa.

— Abikurssit ovat siitä erityisiä kursseja, että niihin ilmoittautuminen voi tulla joltain muulta henkilöltä kuin osallistujalta, esimerkiksi lähisukulaiselta.

Valmennuskeskuksen kurssipäällikön Tero Laihon mukaan on liian aikaista sanoa, miten pääsykoeuudistus vaikuttaa abien valmennuskurssien suosioon.

— Paljon merkittävämpi nousu ilmoittautujien määrässä tuli neljä viisi vuotta sitten, kun kielissä siirryttiin kotikursseihin. Kotikurssilla abit saavat katsoa valmennusvideoita ilmoittautumisesta kirjoituspäivään asti omaan tahtiinsa, Laiho kertoo.

Pitkä matematiikka on vuosittain suosituin kurssi.

Todistusvalinta on monipiippuinen juttu

Abiturientit Hentunen ja Lehtonen kertovat törmänneensä abikurssien mainoksiin lähinnä sosiaalisessa mediassa ja kaupallisilla radiokanavilla.

Mika Strandén

Savitaipaleen lukion tokaluokkalainen Henna Vanonen (vas.) ja Lyseon tokaluokkalainen Cytherea Jokela katsovat, että lukion rankkuus riippuu siitä, mitä itse haluaa. Hyvästä preppauskurssista voi heidän mielestään maksaakin.
Savitaipaleen lukion tokaluokkalainen Henna Vanonen (vas.) ja Lyseon tokaluokkalainen Cytherea Jokela katsovat, että lukion rankkuus riippuu siitä, mitä itse haluaa. Hyvästä preppauskurssista voi heidän mielestään maksaakin.

Mainoksilla pommitetaan muitakin kuin abeja, sillä myös lukion toisella luokalla olevat Henna Vanonen ja Cytherea Jokela tuntevat tarjonnan. Hekin pitävät hyvänä, että preppauskursseja on tarjolla ja uskovat ottavansa abivuonna niitä itsekin.

— Hyvä tietää, että pystyy pärjäämään, ettei mennä vain tuurilla. Onhan koulussakin kertauskursseja, mutta kursseja on paljon eikä kaikkea enää muista.

Todistusvalinnan laajeneminen on lukiolaisten mielestä vähän kahtalainen asia.

Kimpisen lukion toisella luokalla opiskeleva Nooa Porkka pitää kätevänä, jos pääsykokeita ei ole, varsinkin jos armeijakin pukkaa päälle.

Henna Vanosen mielestä pääsykokeissa hyvää on se, että niihin luetaan yleensä sitä, mikä itseä kiinnostaa.

Janne Hentunen taas tuumii, että kirjaviisaus ei kaikille aloille riitä, vaan soveltuvuutta pitäisi yhä testata.

Kurssien hintahaitari on iso

Eximian yhden aineen lähikurssi maksaa 195 euroa. Valmennuskeskuksen biologian lähikurssi maksaa jopa 360 euroa ja pitkän matematiikan kurssi 520 euroa. Näistä saa alennusta eurooppalaisella nuorisokortilla ja Suomen lukiolaisten liiton jäsenenä.

Etelä-Karjalassa kesäyliopisto järjestää abikursseja Lappeenrannassa ja Imatralla ruotsista, englannista, äidinkielestä ja matematiikasta, ja ne maksavat 105 euroa.

Kielten itsenäiseen opiskeluun tarkoitetun Word Diven englannin verkkomuotoinen abikurssi maksaa 79 euroa.