Hallitus pääsi sopuun sote-uudistuksen valinnanvapaudesta

heidi veijalainen

Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksesta on syntynyt sopu, hallituslähteet kertovat Helsingin Sanomille.

Asiasta kertoi ensin STT.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vahvistaa asian Twitterissä.

Saarikon mukaan virkamiehet viimeistelevät lakimuutoksia. Myös uudistuksen yhdenmukaisuus perustuslain kanssa hänen mukaansa varmistuu.

Sopu hallituspuolueiden kesken syntyi yön aikana. Uudesta lakiesityksestä neuvoteltiin uudistuksesta vastaavassa ministeriryhmässä koko viime viikko.

Sote-uudistuksen etenemisestä on määrä tiedottaa myöhemmin tänään tarkemmin.

Edellinen ehdotus sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksesta pysähtyi perustuslakivaliokuntaan. Perustuslakivaliokunta edellytti, että lakia on korjattava, koska se ei ollut kaikilta osin yhteensopiva perustuslain kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet kirjoittivat kesän ja alkusyksyn aikana uuden korvaavan lakiesityksen.

Yksi aiemmin hiertänyt kohta oli se, että maakunnille asetettiin velvoite yhtiöittää sote-palvelunsa. Nyt tästä velvoitteesta on luovuttu.

Uusi valinnanvapauslaki menee lausuntokierroksen jälkeen eduskuntaan, jossa se käsitellään perusteellisesti. Perustuslakivaliokunta antaa tuomionsa myös lakiesityksen uudesta versiosta.

Uudet lait maakuntauudistuksesta, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä sekä valinnanvapaudesta on aikomus käsitellä eduskunnassa keväällä 2018.

Lue artikkeli Helsingin Sanomien verkkosivuilta.

Niko Vartiainen

HS

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.