Metsäpalon vaara on suuri ainakin keskiviikkoon asti Etelä-Karjalassa, tuuli yltyy torstaina — Avotulentekijä voi saada sakot tai pahimmassa tapauksessa joutua maksamaan vahingonkorvauksia

Lievin rangaistus tulen sytyttämisestä metsäpalovaroituksen aikana on alle kymmenen päiväsakkoa.

Katja Juurikko

Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa avotulen teko on kielletty. Metsäpalon vaara esti polttamasta kokkoja Etelä-Karjalassa tänä juhannuksena. Kuva on arkistosta.
Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa avotulen teko on kielletty. Metsäpalon vaara esti polttamasta kokkoja Etelä-Karjalassa tänä juhannuksena. Kuva on arkistosta.

Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Etelä-Karjalassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan metsäpalon vaara on ilmeinen kuivuudesta johtuen ja tuulisella säällä tuli voi levitä erittäin nopeasti. Tämänhetkisen ennusteen mukaan metsäpalon vaara on suuri ainakin keskiviikkoon saakka.

Torstaina odotettavissa on vaarallisen voimakasta pohjoisen ja luoteen välistä tuulta päivällä ja illalla. Tuulen nopeus voi olla puuskissa 15 metriä sekunnissa.

Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty pelastuslailla, ja tulentekijää voi odottaa sakkorangaistus.

Rikoskomisario Ville Lahti Kaakkois-Suomen poliisista sanoo, että tavallisin sakko tulensytyttäjälle metsä- ja ruohikkopalovaroituksen vallitessa on 4—10 päiväsakkoa, jos tuli ei ole vaarassa levitä laajemmalle.

— Sakko on verrattavissa normaalimuotoiseen ylinopeussakkoon, Lahti sanoo.

Varomattomuudesta ankarampi rangaistus

Alle kymmenen päiväsakkoa tulen sytyttämisestä on lievin rangaistus, ja tällaisia tapauksia tutkitaan pelastuslain rikkomuksena. Lahden mukaan tyypillinen pelastusrikkomus on kertakäyttögrillin sytyttäminen metsäpalovaroituksen tai keväisen ruohikkopalovaroituksen aikana.

Lahden mukaan vakavaa leviämisvaaraa aiheuttavat tulet käsitellään rikoslain puitteissa varomattomana tulenkäsittelynä, ja tällöin sakkokin on jo ankarampi. Rangaistusmaksu varomattomasta tulenkäsittelystä on yleensä vähintään 12 päiväsakkoa. Siitäkin voidaan kuitenkin tapauskohtaisesti kirjoittaa 6—25 päiväsakkoa.

—Jos mennään yli 20:n päiväsakon, arvioi syyttäjä sopivaa rangaistusta, Lahti toteaa.

Lahti muistuttaa, että sakko on suuruudestaan huolimatta melko pieni maksu siihen verrattuna, että tuli pääsisi leviämään ja metsän- tai maanomistaja perisi palon jäljiltä vahingonkorvauksia.

Kokonpolttajista ei rikosilmoituksia

Metsäpalovaroitus oli voimassa maakunnassa myös juhannuksena. Periaatteessa siis Etelä-Karjalassa juhannuksena luvattomasta kokon polttamisesta olisi voinut saada rapsut.

Hälytyskeskukseen tuli neljä ilmoitusta luvattomista kokoista Etelä-Karjalassa. Juhannuksena työvuorossa olleen Lahden tiedossa ei kuitenkaan ole poliisin kirjoittamia sakkoja saati rikosilmoituksia lainvastaisilta valkeilta.

— Asia on saatettu käsitellä paikan päällä, eikä se yllä rikostutkintaan. Toki rikosilmoituksia voi tulla esiin myöhemmin, kun hallinnon väki palaa juhannukselta töihin, Lahti sanoo.