Ruokolahtelaiset metallinetsijät tekivät onnistuneen ristiretken Rautjärven Kekäleniemeen — Maan uumenista löytyi rautakautinen veitsenkahva ja hihnanpäähela

Nurmijärven pohjoisrannalla sijaitseva Kekäleniemi vaikuttaa irtolöytöjen perusteella pitkäaikaiselta asuinpaikalta. Sieltä löytyi myös pari kolikkoa 1500-luvulta.

Pertti Hyvärinen

Veitsenkahva ristiretkiajalta. Se on melko tavallinen aikakautensa löydös Etelä-Karjalasta.
Veitsenkahva ristiretkiajalta. Se on melko tavallinen aikakautensa löydös Etelä-Karjalasta.

Rautjärven Nurmijärven pohjoisrannalla sijaitseva Kekäleniemi saattaa olla hyvinkin vanha asuinpaikka. Asiasta on saatu vahvoja viitteitä tänä vuonna.

Ruokolahtelaiset metallinetsijät Pertti ja Kari Hyvärinen löysivät Kekäleniemestä ristiretkiaikaisia (1050—1300 jKr.) esineitä.

Hyväriset löysivät veitsenkahvan ja hihnanpäähelan. Lisäksi maaperästä löytyi pari 1500-luvun kolikkoa.

Tutkija Ilkka Pylkkö kertoo, että pronssinen veitsenkahva on varsin tavallinen karjalaisen kulttuuripiirin ristiretkiaikainen löytö. Osa kahvoista on koristeltuja ja osa koristelemattomia.

Pertti Hyvärinen

23960933.jpg

Etelä-Karjalasta veitsenkahvoja tunnetaan muun muassa Lappeenrannan Kauskilan Kappelinmäeltä, Nuijamaan Rapattilasta, Rautjärven Korpjärveltä ja Ruokolahden Salosaarelta.

Pylkkö pitää todennäköisenä, että Hyväristen löydökset kielivät pysyvästä asutuksesta Kekäleniemessä. Löydökset sijaitsevat lähellä vanhoja talonpaikkoja, ja 1500-luvun rahat sijaitsevasti ajallisesti ristiretkiaikaisten löytöjen ja nykyajan puolivälissä.

Kommentoidut