”Emme ehtineet tarkistaa tiedotetta ennen kuin se annettiin toimittajille” — Eksoten seminaarissa jaettuun tiedotteeseen jäi kustannuksiin viittaava työotsikko, vaikka raha-asioita punnitaan vasta maaliskuussa alkavalla kuntakierroksella

Kai Skyttä

Marja-Liisa Vesterinen ottaa vastuun tiedotteessa olleesta virheestä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) sekoili keskiviikkoisen valtuustoseminaarinsa tiedottamisessa.

Toimittajille jaettiin sähköpostilla ja tiedotustilaisuudessa paperilla puolen kolmen aikaan virheellinen tiedote, jossa väitettiin Eksoten valtuuston ja hallituksen määrittelevän realistisen kustannuskehityksen seminaarissa.

Kustannuksia ei kuitenkaan seminaarissa pohdittu, joten virheellinen tieto korvattiin tiedotteella, josta maininta kustannuskehityksen määrittelemisestä oli poistettu. Oikaistussa tiedotteessa kerrotaan, että seminaari käsitteli Eksoten strategian valmistelua ja siihen liittyviä toimenpiteitä, joilla parannetaan toimintakykyä ja digitalisaatiota.

Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.), miksi tiedotteessa oli virhe ja mistä virheellinen tieto on peräisin?

— Tiedotteeseen oli jäänyt työotsikko. Se jäi tiedotteeseen, koska virhettä ei heti korjattu. Tiedottaja lähti ottamaan mediaa vastaan, emmekä ehtineet tarkistaa tiedotetta ennen tiedotustilaisuuden alkua. Tiedote rakentui seminaarin etenemisen mukaan, sitä ei voitu etukäteen kirjoittaa.

— Vika ei ollut tiedottajan, vaan esimerkiksi minä otan mielelläni virheellisestä tiedosta vastuun. Olisin itse halunnut, että tiedotustilaisuus olisi pidetty vasta hallituksen jälkeen jolloin olisimme ehtineet käydä tiedotteen kunnolla läpi, mutta jotkut halusivat että tiedotustilaisuus on heti seminaarin jälkeen.

Miksi seminaarissa ei käsitelty kustannuksia? Eikö kustannuksia ole vielä määritetty, vaikka toimintakyvyn ja digitalisaation kehittämisen turvaavat toimenpiteet linjattiin seminaarissa?

— Kustannukset riippuvat toimenpiteistä. Seminaarissa linjasimme toimenpiteet, joihin perustuen virkamiehet seuraavaksi työstävät kustannusuralaskelman.

Milloin realistisesta kustannuskehityksestä kerrotaan kunnille?

— Kuntakierros alkaa maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Kierroksella kuullaan kuntien näkemyksiä palveluverkkokysymyksestä ja esitettävästä kustannuskehyksestä. Kuntakierroksen perusteella laadittu esitys tulee Eksoten hallituksen käsiteltäväksi ja hallitus tekee valtuustolle esityksen strategiasta ja palveluista.

Mitä haittaa virheellisen tiedon leviämisestä oli Eksotelle?

— Ei paljon muuta kuin se, ettei tiedotetta korjattu heti. Tiedotteen sisällön kannalta virheellä ei ollut oleellista merkitystä.