Metsäyhtiöiden eteläkarjalaiset luottamusmiehet odottavat tietoa, mitä Metsäteollisuuden ilmoitus tarkoittaa – "Pitää pitää pää kylmänä ja odottaa, että mitä tulee"

Metsäyhtiöt ovat keskenään niin erilaisia, joten ne eivät halua toimia samalla työehtosopimuksella.

Kai Skyttä

Metsäteollisuus ry ilmoitti torstaina, että jatkossa yritykset ja henkilöstö neuvottelevat työehtosopimuksista. Arkistokuvassa UPM:n Kaukaan tehtaat.
Metsäteollisuus ry ilmoitti torstaina, että jatkossa yritykset ja henkilöstö neuvottelevat työehtosopimuksista. Arkistokuvassa UPM:n Kaukaan tehtaat.

Etelä-Karjalassa toimivien metsäyhtiöiden luottamusmiehet eivät vielä perjantaina osanneet sanoa, mitä kaikkea työnantajia edustavan Metsäteollisuuden torstainen ilmoitus tarkoittaa. Metsäteollisuus sanoi, että se irrottautuu työehtosopimusjärjestelmästä ja että neuvottelut työehdoista käydään tulevaisuudessa yritysten ja henkilöstön välillä.

Työntekijöitä edustava Paperiliitto sanoi, että se neuvottelee jäsentensä työehdot tulevaisuudessakin. Paperiliiton hallitus kokoontuu pian ja käy läpi Metsäteollisuuden ilmoitusta ja vaikutuksia.

– Ihmetystä tämä on herättänyt näin alkuun. Vielä ei tiedetä, mitä kaikkea tämä tuo tullessaan, sanoo luottamusmies Sami Ravattinen UPM:n Kaukaan paperitehtaalta.

Ravattisen mukaan Metsäteollisuuden ilmoitus on herättänyt paljon keskustelua myös muiden kuin metsäteollisuudessa työskentelevien keskuudessa.

UPM:n Kaukaan tehtaiden pääluottamusmies Kari Rikkilä kertoo saaneensa kyselyitä, että mitä tämä oikein tarkoittaa.

– Ei voi vastata kyllä tai ei. Pitää pitää pää kylmänä ja odottaa, että mitä tulee.

Metsäteollisuuden päätös oli yllätys

Stora Enson Kaukopään tehtaiden pääluottamusmiehelle Arto Hulkolle Metsäteollisuuden päätös tuli yllätyksenä.

– Pitää nyt makustella ja katsoa tarkemmin, mihin tämä johtaa ja miten asiat lähtevät etenemään. Meillä on tietysti vielä nykyistä työehtosopimusta jäljellä ensi vuoden loppuun, hän kommentoi torstaina iltapäivällä.

Hulkon mukaan vielä ei tullut täysin selväksi, lähdetäänkö jatkossa neuvottelemaan konsernikohtaisia sopimuksia vai tehdaskohtaisia sopimuksia. Paikallisia vaikutuksia hän ei vielä tarkemmin osaa arvioida.

Ilmoitus oli yllätys myös Metsä Boardin Joutsenon kemihierretehtaan pääluottamusmiehelle Jarmo Liikalle.

– Aika isojen asioiden äärellä ollaan. Miten se leviää, mitä se voisi tarkoittaa jatkossa muille aloille? hän pohtii.

Metsäteollisuuden päätöksen taustalla saattaa olla se, että kolmen suuren metsäyhtiön edut ja katsantokannat ovat keskenään erilaisia, Liikka arvelee.

Paperiliiton hallituksessa istuvan Kari Rikkilän mukaan jo kahta edellistä Metsäteollisuuden ja Paperiliiton työehtosopimusta tehtäessä vaikutti siltä; ettei UPM ollut tyytyväinen niihin.

UPM:n murheena paperi, Metsä Group on satsannut selluun ja kartonkiin

Helsingin Sanomien toimittaja Teemu Luukka kirjoittaa jutussaan, että erityisesti UPM ja Metsä Group ovat niin erilaisia, etteivät ne enää halua toimia samalla työehtosopimuksella.

Yksinkertaistettuna voi sanoa, että Metsä Group on keskittynyt sellun ja kartongin valmistukseen.

UPM:n murheenkryyni ovat painopaperit, joiden kysyntä on laskenut jo vuosia. Koronaviruspandemia on kiihdyttänyt kulutuksen vähenemistä. Huhti–kesäkuussa paperiliiketoiminta putosi tappiolle.

UPM ilmoitti elokuussa lopettavansa sanomalehtipaperin valmistuksen Suomessa ja sulkevansa Kaipolan tehtaan. Yhtiö aloitti myös yhteistoimintaneuvottelut Kymin, Kaukaan ja Pietarsaaren sellutehtailla enintään 110 työtehtävän vähentämiseksi.

Juttua muokattu 2.10. kello 17.04, muokattu Arto Hulkon titteli Stora Enson Kaukopään tehtaiden pääluottamusmieheksi.

Luetuimmat