"Sudet tulivat keskiyöllä, matalalta lähtevä ääni kuulosti hyytävältä" – Saimaa Geoparkin kohteista synnytetään nyt tarinoita ja videoita, katso maistiaisvideo Joutsenon Kuurmanpohjasta

Kivikautiset asuinpaikat voivat olla päällepäin vaatimattomia, eikä kohteen erikoislaatu avaudu. Tähän puutteeseen vastataan muun muassa tarinallisten videoiden avulla.

Hiski Hämäläinen/Dominus Oy

Saimaa Geopark ja Rural Explorer-hanke ovat tehneet yhteistyötä geokohteiden tarinallistamisessa.
Saimaa Geopark ja Rural Explorer-hanke ovat tehneet yhteistyötä geokohteiden tarinallistamisessa.

"Järven viilenevä selkä kimmelsi kuun valossa, kun tienoon täytti hitaasti voimistuva ulvonta. Matalalta lähtevä ääni kuulosti hyytävältä. Tuijotimme toisiamme pelokkaina, minä ja Takkutukka."

Näin alkaa faktaa ja fiktiota yhdistelevä viisiminuuttinen video, jolla Saimaa Geopark ja Rural Explorer -hanke esittelevät Kuurmanpohjan ja Saarenojan kivikautista asuinpaikkaa Joutsenossa.

Tästä Geoparkin luonto- ja kulttuurikohteisiin kuuluvasta paikasta alkoi Saimaan alueen asuttaminen lähes 11 000 vuotta sitten.

Hiski Hämäläinen/Dominus Oy

Kuurmanpohja-Saarenojalla on yksi vanhimmista Suomessa tunnetuista asuinpaikoista.
Kuurmanpohja-Saarenojalla on yksi vanhimmista Suomessa tunnetuista asuinpaikoista.

Koko potentiaali käyttöön

Maallikon silmin ainutlaatuinenkin geokohde voi näyttää vaatimattomalta, eikä kohteen erikoislaatu avaudu.

Tähän puutteeseen pyritään vastaamaan nyt muun muassa tarinallisten videoiden avulla, joihin annostellaan sopivasti asiantuntijan puhetta ja mielikuvitusta. Millaisissa oloissa Kuurmanpohjassa asuttiin kivikaudella, ja mihin toimenpiteisiin ihmiset ryhtyivät vaikkapa susilauman uhatessa?

– Kuurmanpohja-Saarenojalla on paljon potentiaalia myös matkailulliseksi kohteeksi. Muinaiset asuintavat ja esihistoria kiinnostavat ihmisiä, mutta paikan päällä kohteen erikoislaatuisuus ei oikein avaudu. Juha Iso-Ahon suunnitteleman ja Hiski Hämäläisen kuvaaman ja leikkaaman videon kautta kohde syttyy katsojalle syvemmin, arvioi Saimaa Geoparkin toiminnanjohtaja Heli Rautanen.

Saimaa Geoparkin ja Rural Explorerin julkaisemalla videolla Saimaan ensimmäisestä Mustista näytetään savuavaa nuotiota, pimenevää taivasta, yksityiskohtia luonnosta ja ilmakuvaa Kuurmanpohjasta. Videolla jutustelee myös pyyntikulttuurin asiantuntija Risto Järvisalo.

Voit katsoa Youtubessa julkaistun videon tästä.

Kummakivellä oma tarina

Tarinoita on rakennettu myös monien muiden tunnettujen kohteiden ympärille. Oman tarinansa on saanut muun muassa Kummakivi Ruokolahden Hauklapissa sekä taidemaalari Albert Edelfeltin ja Elli Jäppisen kohtaaminen Ruokolahden kirkonmäellä.

Heli Rautasen mukaan Saimaa Geopark on saanut yhteistyöstä erinomaista jaettavaa materiaalia, jossa yhdistyy kohteiden geologinen sekä kulttuuriperintö.

Toiveena on, että tarinoita hyödyntäisivät alueen yrittäjät tarjotessaan ohjelmapalveluita alueen asukkaille sekä matkailijoille.

Lisäksi omatoimiretkeilijät ja matkailijat voivat saada inspiraatiota kotiseutumatkailuun sekä alueen tutkimiseen.