Etelä-Karjalassa todettu ensimmäinen koronatapaus: Tartunta saatu Pohjois-Italiassa

Potilas on eristyksessä kotona ja Eksoten mukaan hyvässä kunnossa. Eksoten mukaan eteläkarjalaiset voivat suhtautua koronatilanteeseen rauhallisesti.

Kai Skyttä

Etelä-Karjalassa on todettu ensimmäinen koronatartunta. Potilas on eristyksessä kotona.
Etelä-Karjalassa on todettu ensimmäinen koronatartunta. Potilas on eristyksessä kotona.

Etelä-Karjalassa on todettu ensimmäinen koronavirustartunta. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) mukaan tartunta on saatu Pohjois-Italiassa.

Potilas on eristyksessä kotona. Sairaalanjohtaja Marjo Numminen kertoo, että potilas on sillä tavalla hyvässä kunnossa, että häntä voidaan hoitaa kotona.

Lisäksi tartunnalle on altistunut kolme sairastuneen henkilön lähikontaktia, jotka on niin ikään asetettu kotikaranteeniin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) määritelmän mukaan lähikontaktilla tarkoitetaan muun muassa samassa taloudessa asuvia ja siellä vierailleita henkilöitä, henkilön mahdollista matkaseuruetta, luokka- ja työkavereita tai muuten tämän kanssa kasvotusten oleskelleita.

Eksoten mukaan tartunta varmistui torstaina iltapäivällä. Eksote jatkaa tilanteen selvittämistä yhdessä THL:n kanssa.

Päivi Virta-Salo

6076521.jpg

"Tarvittavat toimepiteet on tehty"

Nummisen mukaan tilanne on hallinnassa ja Etelä-Karjalan asukkaat voivat suhtautua tilanteeseen rauhallisesti.

— Me olemme toimineet miten THL on ohjeistanut. Tarvittavat toimenpiteet on tehty.

Nummisen mukaan Eksotella ei ole vaikeuksia suoriutua mahdollisten koronavirustapausten hoidosta. Esimerkiksi kausi-influenssatapauksia on, mutta influennssaepidemia ei ole tällä hetkellä käynnissä.

Numminen sanoo, että tässä vaiheessa on liian aikaista puhua esimerkiksi ei-kiireellisten hoitotoimenpiteiden siirrosta tulevaisuuteen, kuten aiempien epidemioiden yhteydessä on tehty. Tällä hetkellä sellaiseen ei ole tarvetta.

Sairaalanjohtaja muistuttaa, että jos epidemia-alueella käynyt sairastuu hengitystieinfektioon 14 vuorokauden kuluessa matkasta, tulee aina soittaa numeroon 116 117. 

— Totta kai ihmiset ovat huolissaan ja kysyvät miten pitäisi toimia. Kun numeroon soittaa, siellä tehdään riskiarvio ja sieltä saa hyvät tiedot.

Mika Strandén

Sairaalanjohtaja Marjo Nummisen mukaan eteläkarjalaiset voivat suhtautua koronatilanteeseen rauhallisesti. Kuva Eksoten laboratoriosta.
Sairaalanjohtaja Marjo Nummisen mukaan eteläkarjalaiset voivat suhtautua koronatilanteeseen rauhallisesti. Kuva Eksoten laboratoriosta.

Suomessa yhteensä 15 koronatartuntaa

THL:n verkkosivujen mukaan eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa joko kotona tai sairaalassa.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamaista. Karanteenilla pyritään estäminen taudin tarttuminen mahdollisilta oireettomilta kantajilta muihin henkilöihin.

STT:n mukaan Suomessa on todettu yhteensä kolme uutta koronavirustapausta. Etelä-Karjalan lisäksi uusia tartuntoja on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä sekä Pohjois-Pohjanmaalla.

Tähän mennessä Suomessa on todettu yhteensä 15 koronatartuntaa.

Muokattu kello 13.39: Päivitetty Marjo Nummisen kommenteilla