Karjalankulmalla olisi ottajia — tontille saa rakentaa kuusi kerrosta

Leena Sallinen

Karjalankulma on Lappeenrannan keskustassa Kauppakadun ja Oksasenkadun risteyksessä.
Karjalankulma on Lappeenrannan keskustassa Kauppakadun ja Oksasenkadun risteyksessä.

Lappeenrannan Karjalankulman tontti kiinnostaa muitakin kuin City Kauppapaikat -kiinteistökehitysyhtiötä. Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on saanut kaupanhierontaan liittyviä yhteydenottoja useilta tahoilta.

— Asia on niin uusi, että säätiön hallitus ei ole vielä ehtinyt käsitellä asiaa. Kevään aikana selviää, miten tästä jatketaan, toiminnanjohtaja Satu Kokkonen kertoo.

Vaikka kiinteistöstä saatujen vuokratulojen määrä on vähentynyt, säätiö haluaa tehdä ratkaisunsa kiirehtimättä. Viime vuonna tehty kaavamuutos nosti rakennusoikeuden 2 600:sta 3 750 kerrosneliömetriin.

Kaava edellyttää varsinaisen Karjalankulman julkisivun säilyttämistä, mutta Oksasenkadun varren kolme- ja kaksikerroksisten talojen tilalle voi rakentaa kuusikerroksisen talon.


”Kuusi kerrosta luonteva luku ydinkeskustassa”

Valistuneen arvauksen mukaan myös viereisen kauppakeskus Weeran tilalle sekä kauppakeskus Armadan kortteliin nousee aikanaan kuusikerroksisia taloja.

— Kuusi kerrosta on luonteva kerrosluku ydinkeskustassa, mutta kerrosmäärä katsotaan aina tilannekohtaisesti, Lappeenrannan kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä toteaa.

Kaupunki on varautunut kaavoitusohjelmassaan Weeran ja Cumuluksen korttelien lisärakentamistarpeeseen. City Kauppapaikkojen kaavamuutospyyntöä osataan siis odottaa, mutta tulevan aloitteen sisältö on toistaiseksi arvoitus.

Pimiän mukaan kaavoitusvaiheeseen pitää varata aikaa vuoden, parin verran. Ydinkeskustassa pitää ottaa tarkasti huomioon kaavan vaikutus ympäristöön, ja erilaisia selvityksiä täytyy tehdä enemmän kuin väljemmillä alueilla.

— Paljon riippuu siitä, miten nopeasti löydetään yhteinen sävel kaavamuutoksen hakijan kanssa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.