Tutkinta jatkuu, vaikka Mehiläisen kiinteistökaupat Savitaipaleella raukesivat: "Kun sopimus on joskus tehty, mahdollinen oikeudenvastainen toiminta on joka tapauksessa tapahtunut"

Vaikka sopimukset raukesivat, Kilpailu- ja kuluttajavirasto saattaa antaa hallinnollista ohjausta. Eksoten palveluhankinnoista tekemät sopimukset ovat ehkä lainvastaisia.

Minna Mänttäri

Mehiläinen olisi maksanut kauppaan kuulunnesta purettavasta Savitaipaleen hyvinvointiasemasta lähemmäs kome miljoonaa euroa.
Mehiläinen olisi maksanut kauppaan kuulunnesta purettavasta Savitaipaleen hyvinvointiasemasta lähemmäs kome miljoonaa euroa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) jatkaa Savitaipaleen, Mehiläisen ja Eksoten yhteistyösopimuksen tutkimista sopimusten raukeamisesta huolimatta.

Luupin alla eivät ole kiinteistökaupat, vaan sopimuskokonaisuus, johon liittyi Eksoten palveluhankinnat Mehiläiseltä.

Eksote oli sopinut noin kahdeksan miljoonan euron palveluhankinnoista Mehiläiseltä Savitaipaleen sote-kiinteistökauppojen yhteydessä.

– Kun KKV selvittää hankintoja, työkalupakissa on markkinaoikeuteen viemisen lisäksi hallinnollisen ohjauksen antaminen, selvittää tutkimuspäällikkö Max Jansson KKV:n hankintojen valvontaosastolta.

Ratkaisu saataneen lähiviikkoina

Jos laittomuus todetaan, KKV voi hallinnollisena ohjauksena antaa esimerkiksi huomautuksen tai kiinnittää huomiota.

Jansson kertoo, että hallinnollinen ohjaus ei johda oikeudenkäyntiin. Se on viranomaispäätös, josta ei voi valittaa.

– Viranomainen toteaa, että asia ei mennyt lain mukaan. Kyseinen hankintayksikkö kuten kunta tai muu taho pystyy ohjauksen perusteella näkemään, miten tulevaisuudessa ei pidä toimia.

KKV on tutkinut sopimuskokonaisuutta ja siihen liittynyttä Eksoten hankintaa puolisen vuotta.

– Tavoitteena on, että ennen kesälomia eli lähiviikkoina saadaan käsittely päätökseen.

Sopimuksen raukeaminen ei vie vastuuta

Mahdollinen oikeudenvastainen toiminta on joka tapauksessa tapahtunut, vaikka sopimukset ovat jälkikäteen todettu rauenneiksi. — Max Jansson

Jansson sanoo, että vaikka sopimukset ovat rauenneet, KKV voi selvittää joka tapauksessa aikanaan solmittua sopimusta.

– Kun sopimus on joskus tehty, mahdollinen oikeudenvastainen toiminta on joka tapauksessa tapahtunut, vaikka sopimukset ovat jälkikäteen todettu rauenneiksi.

KKV oli pyytänyt viime vuoden lopulta alkaen useita selvityksiä sopimuksen osapuolilta. Huhtikuussa KKV toimitti osapuolille luonnoksen esitysestä markkinaoikeudelle. Näytti siltä, että KKV vaatii hankintapäätöksen kumoamista ja sopimusten tehottomaksi julistamista.

Tämän takia osapuolet päättivät toukokuussa, että sopimukset raukeavat.

Kyseinen esitysluonnos markkinaoikeudelle on edelleen salainen, koska sama asia on vireillä KKV:ssa.

Aaro Immonen

Vanhusten hoivapalvelut kiinnostivat sote-jättejä kiinteistökauppojen kylkiäisinä. Arkistokuva.
Vanhusten hoivapalvelut kiinnostivat sote-jättejä kiinteistökauppojen kylkiäisinä. Arkistokuva.

Etelä-Karjalassa KKV:n pisimmälle edennyt tapaus

Janssonin mukaan KKV on tutkinut joitakin muitakin sote-kiinteistöihin liittyviä tapauksia, mutta näin pitkälle asia ei ole aiemmin edennyt.

Sen sijaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin päättämästä kokonaisulkoistuksesta KKV antoi hallinnollista ohjausta viime lokakuussa. KKV katsoi, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ei ole toiminut hankinnassaan hankintalain mukaisesti.

KKV:sta on edennyt vuosittain markkinaoikeuteen noin viisi hankintapuoleen liittyvää tapausta ja noin viisi kertaa KKV on antanut hallinnollista ohjausta.

Kunnat edellyttivät Eksoten avittavan kauppoja

Eksoten alueella useat kunnat ovat valmistelleet sote-kiinteistökauppoja, mutta Savitaipaleen lisäksi ainoastaan Imatran Attendon kanssa tekemät kaupat ovat tähän mennessä toteutuneet. Imatran vs kaupunginjohtajan Kaisa Heinon mukaan kauppoihin ei liittynyt palveluista sopimista.

Eksoten jäsenkunnat ovat edellyttäneet Eksoten myötävaikuttavan sote-kiinteistökauppoihin. Ostajat, lähinnä sote-jätit, taas Eksoten toteaman mukaan edellyttävät, että palvelut siirtyvät niille. Ostajia kiinnostaa nimenomaan palvelujen tuottaminen.

Tästä on kyse

Sote-kiinteistöjen myyntiä ja palvelujen ostoa

Savitaipaleella sijaitseviin sote-kiinteistöihin liittyvät sopimukset tehtiin viime syksynä.

Sopimukset koskivat sosiaali- ja terveyspalvelutuotannossa olevien rakennusten myyntiä, uudisrakentamista ja rakennuksissa tapahtuvaa palvelutuotantoa.

Savitaipale ja Savitaipaleen vanhaintuki olivat sopineet kiinteistöjen myynnistä Mehiläiselle.

Lisäksi Eksote oli allekirjoittanut Mehiläisen kanssa osana järjestelyä palvelusopimukset myydyissä kiinteistöissä sekä Mehiläisen tulevassa uudessa palveluasumisyksikössä.