Kaupungin ote kiristyy, Finnkinon rikkoma luottamus vaikuttaa kaavaneuvotteluihin jatkossa

MIKA STRANDÉN

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä on kaavoittajan asemansa takia joskus myrskyn silmässä. Yöuniaan hän ei sen takia menetä. "Tämä on meidän leipätyötä".
Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä on kaavoittajan asemansa takia joskus myrskyn silmässä. Yöuniaan hän ei sen takia menetä. "Tämä on meidän leipätyötä".

Elokuvateattereiden tyhjentäminen kesken suojeluprosessin saa Lappeenrannan kaupungin kiristämään otetaan kaava-asioissa. Pormestarin korttelin Nuijamiehen ja Kino-Aulan tontteja ei oltu asetettu toimenpidekieltoon asemakaavoituksen ajaksi. Kielto ei välttämättä olisi estänyt irtaimiston viemistä.

— Varmasti joudumme tarkastamaan linjaa. Yleiskaavoissa toimenpidekieltoa on käytettykin, mutta ei asemakaavoissa, sanoo kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä.

Olin yllättynyt ja pettynyt. Yhteistyö perustuu luottamukseen. Nyt koko kaavaprosessi on paljon tiukemman valvonnan ja suurennuslasin alla.

Pimiä kiistää kuitenkin kaavoittajan olleen sinisilmäinen. Pimiä toteaa, että Osuuspankin elokuvateatteritonttien kaavaprosessin alkaessa ja Luotoloiden pyörittäessä elokuvateattereita ei ollut riskiä niiden tyhjentämisestä. Omistuksen siirto Finnkinolle kävi äkkiä, kuten sitten tyhjennyskin.

— Olin yllättynyt ja pettynyt. Yhteistyö perustuu luottamukseen. Tässä olisi ollut mahdollisuus hyvin positiiviseen ratkaisuun ja julkisuuteen kaikkien kannalta, jollei tämä sisustuksen purku olisi tullut väliin.

Episodi ei ainakaan helpota tulevaa kaavaratkaisua.

— Nyt koko kaavaprosessi on paljon tiukemman valvonnan ja suurennuslasin alla. Sitä se olisi ollut joka tapauksessa, mutta kansalaiskeskustelu lisää sitä.

Kaavoittaja yrittää nyt pelastaa sen mikä vielä pelastettavissa on.

— On ihan realismia, että ne rakennukset voivat olla suojeltuja.

Valomainosten vieminen ylitti ehkä jo rajan

Mutkistunut tilanne on selvitettävä eri osapuolten kesken.

— Tottakai tämä asia elokuussa käydään kaikkien osapuolten kanssa saman pöydän ääressä läpi, sen tämä vähintään vaatii.

Kaavoittaja, rakennusvalvonta ja museo selvittävät vielä elokuvateattereiden irtaimistoasiaa. Vaikka kaiken irtaimiston pois vientiä ei ehkä olisi voitu estää, esimerkiksi hävinneet valomainokset herättävät kysymyksiä.

— Ainakin kaavoittaja kokee, etteivät valomainokset kuuluneet irtaimistoon. Teemme elokuvateattereissa katselmuksen elokuussa. Tarkistetaan, mitä on tapahtunut ja mikä on tilanne. Siitä on syytä keskustella eri osapuolten kanssa.

Pimiä oli varautunut vilkkaaseen kansalaiskeskusteluun elokuvateattereista. Nyt keskustelu sai lentävän lähdön.

— Kaavamuutosta yritettiin jo kymmenen vuotta sitten, ja samantyyppinen keskustelu käytiin. Elokuvateatterit herättävät täällä paljon tunteita.

Kaavoittaja luovii erilaisten intressien keskellä

Kaavoittaja joutuu luovimaan erilaisten intressien keskellä. Painostus voi olla voimakastakin. Pimiän mielestä se kuuluu työnkuvaan.

— Etenkin keskustahankkeissa on isoja taloudellisia intressejä ja arvoja sekä toisaalta kaupunkikuvallisia ja suojeluarvoja. Virkamiesten pitää katsoa pitemmälle tulevaisuuteen ja katsoa kokonaisuutta, joita omistaja tai rakennusliike ei ehkä halua katsoa.

Pimiä toteaa, että lopullinen päätösvalta kaavoituksessa on poliitikoilla.

— Virkamiesten pitää esitellä faktoihin perustuen ratkaisunsa, joka pitää pystyä myös perustelemaan hyvin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.