Ahmakannan kasvu ei luultavasti uhkaa kuutteja – ”Ei se aivan poissuljettua ole”

Ismo Marttinen

Erikoistutkija Ilpo Kojola sanoo, että ahmasta ei ole ainakaan toistaiseksi ollut uhkaa saimaannorpan kuuteille. Vaikka ahma levittäytyisi eteläisempään Suomeen, Kojola arvioi sen vaikutukset muuhun eliöstöön pieniksi.

— Ei ainakaan toistaiseksi ole havaintoja sellaisesta (uhasta kuuteille). On ehkä vähän ennenaikaista ruveta sillä spekuloimaan, sillä ahmat tulevat olemaan kovin harvinaisia sillä alueella, Kojola sanoo, mutta jatkaa.

— Ahma on opportunistinen peto, joka hyödyntää ravinnonsaantimahdollisuuksia laajasti. Ei se aivan poissuljettua ole.

Kojola kertoo, että ahma hyödyntää pääasiassa raatoja ja haaskaa ravinnonhankinnassaan.

— Se on etevä saalistamaan myös elävää riistaa. Esimerkiksi metsäjäniksiä se pystyy saamaan kiinni. Ahma pystyy kulkemaan lumen päällä hyvin ja viilettää helposti aika pehmeässäkin lumessa.

Ahmahavaintojen määrä Kaakkois-Suomessa on lisääntynyt viime vuosina. Etelä-Karjalassa on tehty havaintoja ahmoista tänä talvena muun muassa Lappeenrannassa, Rautjärvellä, Parikkalassa ja Ruokolahdella.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.