Teinien parveilu Armadassa on tyypillistä kauppakeskusmeininkiä, arvioi poliisi

Poliisilla oli Armadan tienoilla marraskuussa kahdeksan tehtävää, joulukuun ensimmäisen viikon aikana kaksi. Osa niistä oli nuoriin liittyviä, osa päihtyneisiin, aggressiivisiin aikuisiin liittyviä tehtäviä. Useissa kauppakeskuksissa tilanne on helpottunut keskustelemalla.

Kai Skyttä

Torstai-iltana kattoparkista liiketilohin vievässä käytävässä ei ollut kummoisia bileitä.
Torstai-iltana kattoparkista liiketilohin vievässä käytävässä ei ollut kummoisia bileitä.

Poliisi on joutunut käymään Lappeenrannan kauppakeskus Armadassa ratkomassa tilanteita, joissa vartijakin on ollut voimaton.

— Mutta ei tehtävien määrä mitenkään eroa muista kauppakeskuksista, komisario Jarmo Junna huomauttaa.

Itse kävin yhtenä iltana 14-vuotiaani kanssa kauppakeskuksessa, ja katsoin, että onpahan aika hulinaa. Mutta likka vain morjesteli kavereilleen. Naapurin tytöt ja pojat siellä melskaavat. - Tuomas Pöyhönen

Marraskuussa poliisilla oli Armadaan tai sen lähistölle kahdeksan tehtävää. Osa niistä oli päihtyneisiin, aggressiivisiin aikuisiin liittyviä, osa sellaisia, missä kovaääninen nuori ei pyynnöstä huolimatta suostunut poistumaan.

Joulukuussa nuoriin kohdistuvia tehtäviä oli torstaihin mennessä ollut kaksi.

Isossa-Kristiinassa tilanne helpottui keskustelemalla

Vastaavia vaikeuksia oli Junnan mukaan kesällä myös Isossa-Kristiinassa. Siellä nuoria, kauppakeskuksen ja sosiaalitoimen edustajia koottiin yhteiseen neuvonpitoon, ja tilanne helpotti. Isossa-Kristiinassa nuorilla on myös heille tarkoitettua tilaa.

Armadasta ihmisillä on havaintoja, joiden perusteella on epäilty siellä liikkuvan myös huumeita. Todisteita asiasta ei ole.

Huumeita koskeviin vihjeisiin poliisi suhtautuu vakavasti ja tarkistaa niitä tilanteen mukaan. Huumeiden jäljille päästään kuitenkin yleensä oman tutkinnan tai muiden rikosten yhteydessä, ei epämääräisten havaintojen perusteella.

— Nämä ovat ihan tyypillisiä viestejä kauppakeskuksista. Ihmisten kuvitelmissa tulevat usein ensinnä mieleen huumeet, vaikka ei tiedetä vaihdetaanko siellä röökiä, rahaa vai karkkia. Nuorisolaumat pelottavat, ja on helppo heittää tällaista, sanoo huumerikoksiin perehtynyt rikoskomisario Tuomas Pöyhönen.

Hulinaa on Veturissa ja Pasaatissakin

Samanlaista häiriökäyttäytymistä on puitu Kotkan Pasaatissa ja Kouvolan Veturissa, Pöyhönen kertoo.

— Itse kävin yhtenä iltana 14-vuotiaani kanssa kauppakeskuksessa, ja katsoin, että onpahan aika hulinaa. Mutta likka vain morjesteli kavereilleen. Naapurin tytöt ja pojat siellä melskaavat.

Myös Armadaa isännöivän Fin Capin kiinteistöjohtaja Vesa Mäkelä pitää nuorison parveilua normaalina ilmiönä.

— Juuri eilen haettiin ratkaisuja Seinäjoen kauppakeskukseen poliisin, nuorten ja johdon kesken. Samanlaista vilkasta nuorisoa on kaikkialla.

Voisiko Armadaan järjestää nuorille omaa tilaa?

— Ei ilman valvontaa. Mutta yhteistyössä nuorisotoimen kanssa olemme avoimia ehdotuksille. Esimerkiksi Rovaniemen Revontulesta on hyviä kokemuksia tilajärjestelyistä. Emme halua nuoria pois ajaa, jos he osaavat olla.

Torstai-ilta oli rauhallinen, ainakin alkuilta

Missään tapauksessa meno ei Armadassakaan ole koko aikaa samanlaista. Ainakin viime torstain alkuilta kauppakeskuksessa oli rauhallinen.

Parkkitasolta Emotioniin johtava väljä porraskäytävä oli hiljainen. Ei jälkiä bileistä. Muutama Bueno-patukan käärepaperi portaiden nurkassa.

Porraskäytävän alapäässä istuivat juttelemassa tyttö ja poika, keskittyneesti ja hiljaisella äänellä.

Niklas Uusimäeksi ja Laura Lempiseksi esittäytyvät nuoret kertovat käyvänsä kauppakeskuksessa harvoin, lähinnä näin ilmojen kylmettyä. He kertovat havainneensa, että pääovella on joskus porukkaa enemmänkin, mutta häiriöistä he eivät tiedä, saati huhutusta huumekaupasta.

Myös kaupoissa oli rauhallista, mutta pääkäytävän penkillä tungeksii vajaa kymmenen teiniä, nuorimmat lähinnä esiteinejä. Yksi kertoo odottavansa bussia, toinen tanssitunnin alkua. Kolmas sanoo menevänsä uimaan ja neljäs pilkille.

Käyttekö te usein täällä?
— Käyt SÄ usein täällä, veistelee joukon pienin.

Repliikki todetaan porukalla aika kuluneeksi, mutta muuta nuorista ei irtoa.

Armadan tiloista vajaa puolet tyhjänä


Kauppakeskus Armadan kävijämäärät ovat nousseet sen jälkeen, kun sen kattoparkissa siirryttiin kahden tunnin ilmaiseen pysäköintiin.

Itsenäisyyspäivää edeltävänä ja sen jälkeisenä päivänä 5 000 kävijän raja päivässä oli vähällä rikkoutua, kertoo kauppakeskusta isännöivän Fin Capin kiinteistöjohtaja Vesa Mäkelä.

Arkisin Armadassa käy noin 3 800 ihmistä. Se on noin kolmannes Ison-Kristiinan ilmoittamista kävijämääristä.

Armadan tiloista vajaa puolet on tyhjänä. Tiloja on kuitenkin ehostettu ja sähköistystä parannettu. Runsas viikko sitten alakerroksessa vuoden päivät toiminut pyöräliike laajensi ja muutti postin viereen.