Nyt se on varmaa — Kirkkohallitus päätti yksimielisesti, että Taipaleen seurakunta aloittaa toimintansa ensi vuoden alusta

Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnat lakkautetaan.

Pekka Hölkki

Taipaleen seurakunta on tosiasia vuoden 2019 alusta. Päätös seurakuntien yhdistymisestä on aiheuttanut eniten närää Lemillä.
Taipaleen seurakunta on tosiasia vuoden 2019 alusta. Päätös seurakuntien yhdistymisestä on aiheuttanut eniten närää Lemillä.

Taipaleen seurakunta perustetaan ensi vuoden alussa. Tämä tarkoittaa, että Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnat lakkautetaan, ja ne muodostavat yhdessä uuden Taipaleen seurakunnan. Asiasta päätti tänään kokoontunut kirkkohallitus.

— Päätös oli yksimielinen, ja siitä käytiin vain lyhyt keskustelu, kertoo kirkon keskushallinnon taloussuunnittelupäällikkö Pasi Perander.

Lemin, Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnat lakkautetaan tämän vuoden lopussa, ja uusi seurakunta astuu voimaan vuoden 2019 ensimmäisenä päivänä. Uuden seurakunnan alueena on nykyisen Lemin kunnan, Savitaipaleen kunnan ja Taipalsaaren kunnan alue.

Samalla päätettiin, että Lemin kirkkoherra Lea Karhinen siirtyy vuoden alusta Taipaleen seurakunnan kirkkoherraksi.

Lisäksi päätettiin, että Savitaipaleen ja Taipalsaaren seurakunnan kirkkoherranvirat lakkautetaan. Taipalsaaren kirkkoherra Risto Koskimäki siirtyy vuoden alussa Taipaleen seurakunnan kappalaiseksi.

Omaisuus siirtyy

Kaikkien kolmen seurakunnan omaisuus siirtyy uudelle Taipaleen seurakunnalle. Taipaleen seurakunta vastaa siirrettyyn omaisuuteen kohdistuvista veloista ja muista velvotteista. Vapaaehtoisia rahastoja, jotka on perustettu tiettyjä määrättyjä tarkoituksia varten tai lahja- ja testamenttivaroin, käytetään edelleen niiden tarkoitusten ja ehtojen mukaisesti.

Kirkkohallituksen päätöksestä voi edelleen valittaa, ja sen voi tehdä Helsingin hallinto-oikeuteen. Valitusoikeus on kuitenkin enää vain asianosaisilla henkilöillä, eli käytännössä kolmella lakkautetulla seurakunnalla sekä Karhisella ja Koskimäellä.

— Yksittäiset seurakuntalaiset eivät voi enää päätöksestä valittaa, Perander kertoo.

Valitusoikeus on voimassa 30 päivän ajan.

Luetuimmat