Ilmainen punkkirokote ei saanut väkeä liikkeelle: Rokotteista yli puolet on käyttämättä

Sammonlahden ydinalueen väestölle on jäljellä noin 1 500 rokoteannosta. Rokotesuojan ehtii hankkia vielä täksi ja seuraavaksi kesäksi.

Linda Varoma

Jos punkkirokotteen hankkii nyt, sillä ehtii saada suojan loppukesäksi ja ensi vuodeksi.
Jos punkkirokotteen hankkii nyt, sillä ehtii saada suojan loppukesäksi ja ensi vuodeksi.

Maksuttomat puutiaisaivotulehdusrokotukset (TBE-rokotukset) eivät ole olleet yleisömenestys Lappeenrannan Sammonlahdessa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on rokottanut halukkaita huhtikuun alkupuolelta lähtien, mutta iso osa rokotteista on edelleen käyttämättä.

Paljonko rokotetta on varattu, ja paljonko annoksia on tähän mennessä käytetty, ylilääkäri Sami Raasakka?

— Rokotteita saatiin käyttöön noin 2 500 ja niistä on käytetty noin tuhat.

Miten kauan rokotteet ovat käyttökelpoisia?

— Tämän rokote-erän säilyvyys riittää lokakuuhun 2018. Pian vanhenevat rokotteet on toimitettu Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle (THL), joka käyttää ne.

Miksi kiinnostus on jäänyt vähäiseksi?

Todennäköisesti suuri osa nyt rokotuksen piiriin saadun alueen asukkaista on ehtinyt jo aiemmin ottaa rokotuksen omakustanteisesti. Ne, jotka eivät ulkoile ranta-alueilla, eivät välttämättä taas koe rokotuksen olevan tarpeen.

Ketkä ovat rokotukseen oikeutettuja?

— Ilmaisrokotuksen saavat vakituisesti THL:n ohjeen mukaisella alueella asuvat henkilöt, jotka eivät ole aiemmin saaneet kolmen rokotuksen sarjaa. Kesken olevan perussarjan jäljellä olevat rokotukset saa myös maksutta, mutta 3—5 vuoden välein annettavia tehosterokotuksia ei saa. Alle kolmen vuoden ikäisille rokotusta ei vielä suositella.

Ehtiikö rokotussuojan vielä hankkia täksi kesäksi?

— Rokotus vaikuttaa melko hitaasti, ja vasta kahden rokotuksen jälkeen kehittyy hyvä vastustuskyky puutiaisaivokuumeelle. Loppukesää ajatellen suojausteho ehditään kuitenkin saada, ja seuraavalle vuodelle suoja on sitten olemassa.

Jos rokotetta on turhan panttina, voisiko rokotukset ulottaa esimerkiksi alueen päiväkoti- ja koululapsiin?

— THL on määrittänyt ilmaisrokotuksen aiheet hyvin yksiselitteisesti, joten paikallisesti ei voida tehdä tästä poikkeavaa päätöstä. Rokotteet menevät kyllä THL:n kautta käyttöön muualle, mikäli niitä meillä jää käyttämättä.

Aiotaanko ilmaisia rokotuksia jatkaa, jos kysyntä pysyy nykytasolla?

— THL määrittää vuosittain alueet, joilla ilmaisrokotuksia voidaan antaa. On melko varmaa, että Sammonlahden nykyinen alue säilyy listalla, mutta sen lisäksi voi tulla myös muita alueita rokotusten piiriin.

Sammonlahden nykyinen alue säilyy listalla. — Sami Raasakka

— Etelä-Karjalassa puutiaisaivokuumetta esiintyy varsin paljon, ja THL:n aluemääritykset perustuvat juuri taudin esiintyvyyteen eri alueilla. Todennäköisesti tieto seuraavan punkkikauden rokotuksista tulee kevättalvella.