Tukkiproomu kallistui Savonlinnan edustalla — vaarana oli tukkien ja öljyn pääseminen Saimaaseen

Timo Seppäläinen

Pelastusoperaatio kesti useita tunteja. Kuvakaappaus videolta.
Pelastusoperaatio kesti useita tunteja. Kuvakaappaus videolta.

Haukivedellä Savonlinnan lähistöllä oli aamupäivällä todellinen vaaratilanne, kun tukkilastissa ollut proomu alkoi kallistua. Vaarana oli, että 900 kuutiota tukkeja sekä suuri määrä polttoöljyä olisi päässyt Saimaaseen.

Etelä-Savon pelastuslaitos sai ensimmäisen hälytyksen asiasta kello 6 aamulla alusliikennettä seuraavan VTS-palvelun kautta. Tuolloin tilannetta ei pidetty vakavana, ja pelastuslaitos peruutti tehtävänsä. Paikalle hälytettiin toinen proomu, johon tukkilastia pystyttäisiin siirtämään.

Aamuyhdeksään mennessä tilanne oli muuttunut ja uppoamisvaara todellinen. Toinen proomu tuli paikalle noin kello 10.

Lasti onnistuttiin vakauttamaan kello 12:een mennessä ja proomu saatiin irrotettua onnettomuuspaikalta.

Joitakin kymmeniä tukkeja ehti päästä veteen, ja pelastuslaitos raivasi ne pois laivaväylältä.

Aluksen polttoainesäiliöt saatiin pois vedestä. Veteen pääsi joitakin litroja kannella ollutta öljyä. Palomestari Kari Saarelaisen mukaan tuuli hajottaa öljyn, mutta sitä saattaa kuitenkin löytyä lähiaikoina rannoilta.

Proomua kuljettaneessa hinaajassa oli kaksi henkilöä. He eivät olleet vaarassa. Onnettomuuspaikka oli Lampolansaaren eteläpuolella, Jauhekivensaaresta itään.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.