Lemin kellotapulin remontti viivästyy – Käsipelissä kelloja soittava suntio olisi tarkoitus korvata automaatilla

Museovirasto luokittelee Lemin kirkon, kellotapulin ja vanhan seurakuntakodin merkittävään suojeltuun kulttuurimaisemaan

Kai Skyttä

Lemin kellotapulin remontissa on tarkoitus saada kirkonkellot soimaan automatiikan avulla eikä käsipelissä niin kuin nykyisin.
Lemin kellotapulin remontissa on tarkoitus saada kirkonkellot soimaan automatiikan avulla eikä käsipelissä niin kuin nykyisin.

Lemin kellotapulin remontti viivästyy. Museovirasto on antanut luvan korjaustöihin, mutta edellyttää, että suunnitelmat alistetaan myös kirkkohallituksen hyväksyttäviksi.

Kellotapuliin on tarkoitus asentaa automatiikkaa, joka sähköisesti huolehtisi kellojen soittamiset määräaikoina. Toistaiseksi suntio soittaa kirkonkelloja käsipelissä.

Museovirasto on luokitellut muutoksen sellaiseksi, ettei Taipaleen seurakunnan päätös yksinään riitä.

Talouspäällikkö Tiina Lavikka Taipaleen seurakunnasta kertoo, että remontilla pyritään parantamaan kellotapulin toimivuutta. Lopputulos ei vaikuta kellotapulin ulkonäköön.

Seurakunnalla ei ole Lavikan mukaan täysin selvää käsitystä siitä, miksi päätöksentekoportaita täytyy lisätä.

– Saattaa olla, että syynä on vainajakylmiön siirtäminen kellotapulissa toiseen paikkaan tai muut tekniset muutokset, Lavikka arvelee.

Taipaleen joulukuinen kirkkovaltuusto esittänee Mikkelin tuomiokapitulille, että se alistaa tapuliremontin kirkkohallituksen käsittelyyn.

Lavikka ei osaa sanoa, milloin lopullinen lupa remontille saadaan.

Museovirasto lukee Lemin kirkon rakennustaiteelliseksi merkittävimpien suomalaisten puukirkkojen joukkoon. Sen rakensi vuonna 1786 kuulu kirkonrakentaja Juhana Salonen Savitaipaleelta.

Kellotapuli on rakennettu vuonna 1936 mukailemaan vuonna 1918 palanutta kellotapulia.

Suojelumerkintöjä ja -määräyksiä on käytännössä suurimmalle osalle yli 50 vuotta vanhoista kirkkorakennuksista, kirkkopihoista, hautausmaista ja niiden ympäristöistä.

Vanhan seurakuntakodin purku selvitettävänä

Taipaleen seurakunta selvittelee parhaillaan perusteellisemmin, voitaisiinko vanha Lemin seurakuntakoti sittenkin purkaa.

Homevaurioinen isohko rakennus sijaitsee kirkon ja kellotapulin tuntumassa, mutta toisella puolen tietä. Se on ollut käyttökiellosta viime vuodesta lähtien.

Edellinen esitys purkamisesta ei saanut suostumusta Lemin kunnan tekniseltä lautakunnalta. Kunnan päätös nojaa Museovirastoon linjaukseen suojellusta rakennetusta kulttuuriympäristöstä.

Seurakunnan suunnitelmissa olisi rakentaa puretun tilalle uusi pienempi seurakuntakoti. Se voitaisiin mitoittaa paremmin nykyisen Lemin kirkkopiirin tarpeisiin.

Taipaleen kirkkoneuvosto päättää marraskuussa, miten asiassa lähdetään etenemään.

Kommentoidut