Lappeenrantalaisnainen vertasi Facebookissa naapuriensa laulua sian teurastamiseen ja totesi heidän kuuluvan piinaavista naapureista kertovaan tv-sarjaan — Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi naisen 15 päiväsakkoon kunnianloukkauksesta

Oikeuden mukaan naisen käyttämät ilmaisut oli tarkoitettu loukkaaviksi. Nainen kiisti syyllistyneensä rikokseen.

Moises Garibay

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden mukaan lappeenrantalaisnaisen Facebookiin naapureistaan kirjoittamat tekstit olivat omiaan aiheuttamaan halveksuntaa. Arkistokuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeuden mukaan lappeenrantalaisnaisen Facebookiin naapureistaan kirjoittamat tekstit olivat omiaan aiheuttamaan halveksuntaa. Arkistokuva.

Lappeenrantalaisnainen on tuomittu naapureidensa kunnian loukkaamisesta sakkotuomioon. Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi naisen keskiviikkona maksamaan 15 päiväsakkoa. Hänen tuloillaan maksettavaa tulee 90 euroa.

Vuonna 1982 syntynyt nainen kertoi oikeudessa, että naapurit häiritsivät häntä siirtelemällä huonekaluja, kuuntelemalla musiikkia sekä pitämällä hoitokoiraa. Nainen ei ottanut yhteyttä naapureihin näiden häiritsevän elämän vuoksi, vaan kirjoitti heistä sosiaaliseen mediaan.

Nainen kirjoitti omalla Facebook-seinällään, että hänen naapurinsa ovat ”maanvaivoja, jotka kuuluisivat suomalaisversioon ohjelmasta helvetilliset naapurit”. Hän myös vertasi naapuriensa laulua sian teurastamiseen ja julkaisi Facebookissa naapuriensa nimet.

Nainen myönsi menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla, mutta kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mielestään tekstit eivät olleen niin halventavia.

Rikoslain mukaan kunnianloukkauksesta on tuomittava se, joka esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen, joka aiheuttaa vahinkoa tai kärsimystä loukatulle, tai muuten halventaa toista.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden mukaan syytetyn kirjoittamien tekstien ilmaukset oli tarkoitettu loukkaaviksi, ja ne ovat omiaan aiheuttamaan sellaista halveksuntaa, joka rikoslaissa tarkoitetaan.

Vaikka syytetty koki naapuriensa häiritsevän häntä, se ei oikeuta kirjoittamaan naapureista tekstejä Facebookiin, oikeus perusteli tuomiotaan. Naisen olisi pitänyt selvittää häirintää muulla tavoin.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Päivitetty 27.2.2019 klo 16.20: Poistettu otsikosta lainausmerkki.