Taipalsaari aloittaa yt-neuvottelut — ”Vakinaisen henkilöstön vähennyksiä yritetään välttää”

Kunta aikoo vähentää määräaikaisten työntekijöiden määrää. Tuloja pyritään lisäämään tehostamalla tonttien myyntiä ja kiinteistötietoja päivittämällä.

Minna Mänttäri

Taipalsaaren kunnanhallitus päättää ensi viikolla yt-neuvottelujen aloittamisesta. Arkistokuva.
Taipalsaaren kunnanhallitus päättää ensi viikolla yt-neuvottelujen aloittamisesta. Arkistokuva.

Taipalsaaren kunta aikoo aloittaa yt-neuvottelut. Kunnan on tasapainotettava talouttaan noin miljoonan euron edestä vuosina 2020—2022.

Kunta ennakoi, että yt-neuvottelujen jälkeen henkilöstö vähenee kuuden henkilöstötyövuoden verran.

— Se tarkoittaa, että henkilöstömäärään tulee vähennyksiä. Käytännössä vähennykset tapahtuvat niin, että määräaikaisia työtehtäviä ei jatketa. Vakinaisen henkilöstön vähennyksiä yritetään välttää, kunnanjohtaja Kari Kuuramaa kertoo.

Kunta on myös opetuspuolella pienentänyt tuntikehystä, mikä vähentää maksettavien tuntien määrää. Tavoitteena on lisätä tuloja tehostamalla tonttien myyntiä ja päivittämällä kiinteistötiedot ajan tasalle.

Taipalsaarella on noin 150 työntekijää. Vuosittain määräaikaisia työntekijöitä on 30—40.

Kunnanhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan ensi tiistaina.

Jos hallitus hyväksyy esityksen, yt-neuvottelut aloitetaan mahdollisimman pian. Neuvottelut pitää olla käytynä ennen kuin kunnanhallitus tekee ensi vuoden talousarvioesityksen valtuustolle. Sen pitäisi tapahtua marraskuussa, Kuuramaa sanoo.

Taipalsaari kävi yt-neuvottelut kuluvan vuoden alussa. Neuvottelut päättyivät ilman irtisanomisia, kun Taipalsaaren maksuosuudet Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille (Eksote) pienenivät reilusti, Kuuramaa kertoo.

— Silloin otettiin aikalisä. Nyt tasapainotustarve on arvioitu uudelleen.

Luottamusmiehelle tieto yt-neuvotteluista tuli yllättäen

Tieto yt-neuvotteluista tuli yllätyksenä Airi Tauriaiselle, joka valvoo Taipalsaaren kunnassa työskentelevien Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) jäsenien etuja.

— Tämä on sinänsä yllättävä uutinen, että tästä ei ole meille pääluottamusmiehille valutettu minkäänlaista tietoa aiemmin, Tauriainen sanoo.

Tauriainen kertoo, että kevätpuolella käytyjen yt-neuvottelujen jälkeen kunta ei jatkanut esimerkiksi koulunkäyntiohjaajien määräaikaisia sopimuksia.

Nyt kunnassa työskentelevät JHL:n jäsenet ovat pääasiassa vakituisia työntekijöitä.

Juttua päivitetty 10.10.2019 kello 16:57: Lisätty Kari Kuuramaan ja Airi Tauriaisen kommentit.

Luetuimmat