Syöpäyhdistys kutsuu tanssiin — Lappeenrannassa aloitetaan tanssi-liiketerapia syöpäpotilaille

Kela tutkii parhaillaan, miten menetelmä puree masennukseen. Kuntoutuskurssin järjestäjien mukaan tanssi auttaa kehossa tapahtuneiden muutosten käsittelyssä ja uuden minäkuvan rakentumisessa sairastumisen jälkeen.

Terhi Töyry Photography

Tanssi-liiketerapeutti Katja Puranen, sinisessä paidassa, vetää tanssi-liiketerapiaryhmiä Lappeenrannassa.

Lappeenrannassa aloitetaan maaliskuussa tanssi-liiketerapia syöpäpotilaille.

Kuntoutuskurssin järjestävät Saimaan Syöpäyhdistys ja lappeenrantalainen tanssi-liiketerapeutti Katja Puranen. Järjestäjien mukaan tanssi karistaa syövän aiheuttamaa ahdistusta sekä auttaa kehossa tapahtuneiden muutosten käsittelyssä ja uuden minäkuvan rakentumisessa sairastumisen jälkeen.

Kyse on kuntoutus- ja hoitomenetelmästä, jolla autetaan muun muassa mielenterveyskuntoutuja, erityisoppilaita ja päihderiippuvaisia. Tanssi-liiketerapian käyttökelpoisuutta masennuksen hoidossa tutkitaan parhaillaan Jyväskylän yliopistossa. Kolmivuotista tutkimushanketta rahoittaa Kela.

Terapiaryhmät eivät ole koskaan suuria, jotta kaikki saavat riittävästi huomiota yksilöinä. — Katja Puranen

— Haluamme lähteä kokeilemaan tätä kuntoutusta, koska luovien kuntoutusta tukevien menetelmien kysyntä on selvässä kasvussa. Tässä osallistujat pääsevät työstämään omaa kokemustaan ja sitä kautta löytämään omaa jaksamistaan tukevia asioita syöpään sairastumisen jälkeen, kertoo Saimaan Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Niina Turunen.

Syöpä vaikuttaa usein kehonkuvaan, esimerkiksi rinnan poiston myötä.

— Tanssi-liiketerapeuttinen työskentely mahdollistaa kehossa tapahtuneiden muutosten hyväksymistä sekä minäkuvan uudelleen rakentumista, Katja Puranen sanoo.

Puranen on tanssikoulu Twostepin ja tanssi-liiketerapiaa tarjoavan Kehonpolku–yrityksen yrittäjä. Hän selittää, että tanssi-liiketerapiassa voidaan esimerkiksi ilmaista tuntemuksia ja kokemuksia liikkeellä sanojen sijasta. Puranen korostaa, että Saimaan Syöpäyhdistyksen kuntoutuskurssille osallistujilta ei vaadita minkäänlaisia tanssillisia taitoja.

Hakuaika kurssille päättyy helmikuun 6. päivänä. Mukaan mahtuu vain kahdeksan syöpäpotilasta.

— Terapiaryhmät eivät ole koskaan suuria, jotta kaikki saavat riittävästi huomiota yksilöinä, Puranen sanoo.

Uusimmat uutiset