”Hylätyt autot ovat täysi riesa” — Lappeenrannan kaduilta on hinattu pois jo 40 autoa tänä talvena

Kukaan ei ole kysellyt pois hinatun autonsa perään. Autojen siirtokehotuksia on annettu tammi-helmikuussa 68 kappaletta.

Kati Pullinen

Lappeenrannan yksi parhaiten lumeen peittyneistä, kadun varteen hylätyistä autoista löytyy Urheilukadulta tänä talvena. Pysäköinninvalvonnan mukaan auto on seisonut niin kauan, että se on napakasti paikoillaan. Kuva viime torstailta.
Lappeenrannan yksi parhaiten lumeen peittyneistä, kadun varteen hylätyistä autoista löytyy Urheilukadulta tänä talvena. Pysäköinninvalvonnan mukaan auto on seisonut niin kauan, että se on napakasti paikoillaan. Kuva viime torstailta.

Kymmenet lumen peittelemät autot häiritsevät kulkuväylien kunnossapitoa Lappeenrannassa. Jokatalvinen ilmiö on haitannut katujen auraamista erityisesti näin runsaslumisena talvena.

— Vuodenvaihteen jälkeen kaduille hylätyt autot ovat olleet täysi riesa. Aurakalusto ei mahdu vapaasti liikkumaan, sanoo vt. katuisännöitsijä Topi Kangas Lappeenrannan kaupungilta.

Kaupungilla on kaksi konstia saada hylätty ajoneuvo liikahtamaan. Pysäköinninvalvonta antaa autoista siirtokehotuksen, jonka noudattamatta jättäminen johtaa auton pois hinauttamiseen.

Siirtokehotuksia annetaan eniten talvella. — Jutta Roivas

Siirtokehotuksia auton omistajille annetaan viikottain, mutta ne eivät erityisesti kuormita pysäköinninvalvontaa, kertoo pysäköinnintarkastaja Jutta Roivas.

Tänä talvena siirtokehotuksia on annettu 108 kappaletta viime lokakuun ensimmäisen päivän ja eilisen välillä. Tämän vuoden puolella siirtokehotuksia on annettu 68.

Viime vuonna siirtokehotuksia annettiin yhteensä 212 ja edellisenä vuonna 157.

Syytä siihen, miksi joku hylkää autonsa kadunvarteen, voi Roivaksen mukaan vain arvailla.

— Siirtokehotuksia annetaan eniten talvella. Talvella hylätyt autot huomaa helpommin, kun lumi kasaantuu niiden ympärille ja ne haittaavat talvikunnossapitoa, Roivas sanoo.

Kati Pullinen

Pari plusastetta ei vielä maanantaina riittänyt pudottamaan lumia Urheilukadulle hylätyn auton päältä.

Hinausauto on poiminut kyytiin 40 autoa Lappeenrannan kaupungin kehotuksesta loka-helmikuun aikana. Se on tuplasti enemmän kuin vähempi lumisena talvena.

Autot viedään Hyötypaperi Oy:n varikolle Toikansuolle. Tuotantoasiantuntija Lasse Telkän mukaan kukaan ei ole kysynyt autonsa perään.

— Kyllä tänne tuodut autot hylätyiltä vaikuttavat, Telkkä sanoo.

Hyötypaperilta lunastettavan auton hinauskulut ovat noin 200 euroa ja säilytyskulut 50 euroa viikolta.

Autoja säilytetään kuukaudesta kahteen, jonka jälkeen ne romutetaan.

— Auton hylkääminen on ainakin helppo tapa päästä autosta eroon, mutta kaupungilta saattaa tulla lasku perässä. Meille autot voi tuoda hävitettäväksi ilmaiseksi, Telkkä sanoo.

Luetuimmat