Onko Lappeenrannassa kaavoitusvalta livahtanut rakennusliikkeille?

Lappeenrannan kaupunki

Kaavoittajan mielestä vanhan teatterin tontille kaavailtu rakennus muodostaisi mielenkiintoisen maamerkin, mutta vesitorni säilyttäisi näkyvimmän asemansa. Valokuvasovite uuden rakennuksen sijoittumisesta Lappeenrannan siluettiin.

Vanhan kaupunginteatterin tontin ylimääräinen kerros suivaannuttaa Lappeenrannan entistä kaupunginarkkitehtiä Seppo Ahoa. Hänen mukaansa kaupunki on luovuttanut kaavoitusvaltaa rakennusliikkeille.

Aho joidenkin muiden ohella jätti lisäkerrosta arvostelevan mielipiteen Valtakadun, Anni Swanin kadun ja Oikokadun rajaaman tontin kaavamuutoksesta. Kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen osaltaan viime viikolla. Lopullisen päätöksen tekee valtuusto. Tontin rakentaa rakennusliike Jatke.

Tontista järjestetyssä kilpailussa ja kaavavalmistelun alkuvaiheissa alueelle oli suunniteltu viisi- ja kuusikerroksisia taloja. Myös kaavamateriaali perustui pääosin näihin linjauksiin.

Aho kummastelee menettelyä, jonka perusteella lisäkerros päätettiin antaa.

— Rakennusliikkeen kanssa on neuvotteluissa päädytty korottamaan rakennusta vielä yhdellä kerroksella ilman perusteluja. Kyse on rakennusliikkeen silkasta ahneudesta, ei se kaupunkikuvaa ajattele.

Kyse voi Ahon mukaan olla myös kaupungin omasta ahneudesta kaupunkikuvan kustannuksella.

— On tarkoituksella luotu win-win-tilanne: kumpikin osapuoli saa merkittävää taloudellista hyötyä. Muusta ei piitata.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.