Kaakkoisrajalla oli kesäkuussa 38 000 rajanylitystä enemmän kuin vuosi sitten — Jalkapallon MM-kisat nostivat odotetusti Vainikkalan rajanylitysmääriä, muualla futisturismi ei näy

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla oli hieman vilkkaampaa kuin vuosi sitten kesäkuussa. Prosentuaalisesti muutos on kuitenkin pieni.

Kai Skyttä

Kaakkoisrajalla oli kesäkuussa 38 000 rajanylitystä enemmän kuin vuosi sitten — Jalkapallon MM-kisat nostivat odotetusti Vainikkalan rajanylitysmääriä, muualla futisturismi ei näy

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla kirjattiin kesäkuussa kaikkiaan 681 000 rajanylitystä. Se on kuutisen prosenttia eli 38 000 rajanylitystä enemmän kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla.

— Jalkapallon MM-kisat ovat saattaneet jonkin verran vaikuttaa, mutta massiivisesta kasvusta ei voida puhua, yleisjohtaja, kapteeni Aki Järvinen Kaakkois-Suomen rajavartiostosta arvioi.

VR:llä neljänneksen kasvu Venäjän-matkojen myynnissä

Näkyvää vaikutusta kisoilla on ollut junaliikenteeseen. VR:n myymien Venäjän-matkojen määrä kasvoi kesäkuussa lähes neljänneksellä eli noin 6300 matkalla vuodentakaiseen verrattuna.

Yhtiön mukaan kasvua ovat siivittäneet nimenomaan MM-kisat. Allegro-junien vuoroja ja vaunumäärää on kisojen takia lisätty.

Rajavartioston tilastojen mukaan Vainikkalan rajanylityspaikalla tehtiin kesäkuussa runsaat 59 000 rajanylitystä, mikä on noin 7000 enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Järvisen mukaan junalla matkustavat kisaturistit ovat pääasiassa suomalaisia. Myös ruotsalaisia on jonkin verran.

Nuijamaan rajanylityspaikka vilkkain

Koko alkuvuoden eli tammi-kesäkuun aikana Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla tehtiin kaikkiaan 3,42 miljoonaa rajanylitystä.

Rajanylitysmäärä on hyvin lähellä viime vuoden alkupuoliskoa: kasvua on puoli prosenttia. Alkuvuoteen 2016 verrattuna kasvua on 11 prosenttia. Kesäkuun ja koko alkuvuoden vilkkain rajanylityspaikka on ollut Nuijamaa.

Fakta: Kesäkuun rajanylitysmääriä

Imatra 137 000 (+8 prosenttia kesäkuuhun 2017 verrattuna)
Lappeenrannan lentoasema 34 (+486 prosenttia)
Lappeenrannan satama 2655 (-7 prosenttia)
Mikkelin lentoasema 12 (+150 prosenttia)
Nuijamaan rajanylityspaikka 242 000 (+6 prosenttia)
Nuijamaan satama 715 (+23 prosenttia)
Savonlinnan lentoasema 11 (+10 prosenttia)
Vaalimaan rajanylityspaikka 237 000 (+3 prosenttia)
Vainikkalan rajanylityspaikka 59 000 (+13 prosenttia)
Parikkalan rajanylityspaikka 2097 (+11 prosenttia)

Rajatarkastuksia suoritetaan vain ulkorajaliikenteessä, joten esimerkiksi Lappeenrannan lentoasemalta Schengen-alueelle suuntautuneiden lentojen matkustajamäärät eivät näy rajaliikennetilastoissa.

Fakta: Kesäkuun tapahtumia Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla

Rajavartiosto aloitti 36 esitutkintaa. Yleisimpiä nimikkeitä olivat vaarallisen esineen hallussapito, josta aloitettiin 18 esitutkintaa, ja rattijuopumus, josta esitutkintoja aloitettiin neljä.

Rajatarkastuksissa havaittiin muutamia väärennettyjä rajatarkastus- ja tullausleimoja, liikennevakuutuksia ja rekisteriotteita sekä yksi väärennetty passi, henkilökortti, ajokortti ja passiin kohdistunut väärennys.

Rajalla havaittiin kaksi ajoneuvoa, joita epäillään anastetuiksi.

Rajavartiosto kirjoitti 298 sakkoa. Yleisimmät sakkojen syyt olivat paljastinlaiterikkomus ja lievä ampuma-aserikos.

63 henkilöltä estettiin maahantulo. Yleensä syynä oli voimassaolevan viisumin tai oleskeluluvan puuttuminen. Lisäksi rajavartiosto toteutti 14 muiden viranomaisten tekemää käännytyspäätöstä. Turvapaikkaa haki kesäkuussa viisi henkilöä.