Velkaneuvonta siirtyy oikeusaputoimistoihin myös Etelä-Karjalassa— Tammikuussa saattaa olla ruuhkaa

Velkaneuvoja toivoo, että sähköinen asiointi madaltaisi kynnystä yhteydenottoihin

Photographer:Gualtiero Boffi

Talous- ja velkaneuvontaa voi ensi vuoden alusta hakea siitä oikeusaputoimistosta, josta itse haluaa. Lappeenrannassa neuvonta siirtyy Eksoten katon alta Kauppakadulta valtion virastotaloon.
Talous- ja velkaneuvontaa voi ensi vuoden alusta hakea siitä oikeusaputoimistosta, josta itse haluaa. Lappeenrannassa neuvonta siirtyy Eksoten katon alta Kauppakadulta valtion virastotaloon.

Talous- ja velkaneuvonta siirtyy vuodenvaihteessa kunnilta oikeusaputoimistoille koko Suomessa.

Etelä-Karjalassa kaikki kolme velkaneuvojaa muuttavat Lappeenrannassa sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) katon alta Valtakatu 51:stä valtion virastotaloon.

Imatralla jatkaa sivutoimipiste, joka on avoinna etukäteen varattuja asiakastapaamisia varten.

Etelä-Karjalan velkaneuvonta kuuluu vastedes Kaakkois-Suomen oikeus- ja edunvalvontapiiriin ja oikeusministeriön alaisuuteen.

Velkaneuvoja Hanna-Leena Pyykkö uskoo, että palvelu kohentuu ja yhdenmukaistuu, vaikka matkat velkaneuvojien pakeille pitenevät.

Myös totutut kuntarajat poistuvat, joten asiakas voi valita mieleisensä oikeusaputoimiston.

— Sähköinen asiointi lisääntyy ja puhelimeen tavoittaa aina virka-aikana asiantuntijan. Myös henkilökohtaiset tapaamiset järjestyvät tarpeen mukaan.

Samaa toimintamallia noudattavat nykyisin muun muassa verotoimistot ja Kela.

Leveämpien hartioiden varaan

Johtaja Teemu Jokinen Kaakkois-Suomen oikeus- ja edunvalvontapiiristä jatkaa, että velkaneuvonta saa oikeusministeriön alaisuudessa leveämmät hartiat.

Lisäksi luvassa on enemmän taloudellista selkänojaa, minkä ansiosta voidaan kehittää uusia etäpalveluita sekä ennaltaehkäisevää velkaneuvontaa.

Hanna-Leena Pyykkö pitää tärkeänä, että kynnys ottaa yhteyttä velkaneuvojiin madaltuisi.

— Silloin velkamäärä olisi mahdollisesti pienempi tai vielä kohtuullinen ja maksujärjestelyt helpommin hoidettavissa.

Viime vuosina Eksoten alueella velkaneuvontaan on ottanut yhteyttä noin 400— 550 henkilöä vuosittain. Palvelun tarve on lisääntynyt huomattavasti.

Muutos osuu keskelle talviajan ruuhkaa

Vaikka muutos on ennakkoarvioiden mukaan hyvä, se osuu vuodenvaihteessa hankalaan ajankohtaan.

Hanna-Leena Pyykkö tietää kokemuksesta, että talviaikainen velkaneuvonnan ruuhka alkaa joulukuun alussa ja jatkuu tammi— helmikuulle.

— Ihmiset joutuvat vaikeuksiin, kun ulosotto vie veronpalautukset. Sen jälkeen yritetään hoitaa raha-asioita, jotka ovat menneet solmuun jouluhankintojen takia.

Henkilökunnan koulutuksen ja muun muassa uusien tietojärjestelmien takia palveluun saattaa tulla pientä viivettä.

Pyykön mukaan puhelinpalvelu pelaa, ja kiireelliset tilanteissa kuten asunnon päätymisessä pakkohuutokauppaan asiakasta aletaan auttaa heti.

Talous- ja velkaneuvonnan uusi sähköposti 2. tammikuuta 2019 alkaen on lappeenranta.velkaneuvonta@oikeus.fi ja puhelinnumero 0295660304.