Lemin Kuukanniemen koulun kustannusarvio ylittyi reippaasti — hinnaksi tulossa liki 3 miljoonaa euroa

Hanna Koikkalainen

Kuukanniemen uuden koulurakennuksen suojaaminen säältä on maksanut noin 96 000 euroa.
Kuukanniemen uuden koulurakennuksen suojaaminen säältä on maksanut noin 96 000 euroa.

Lemin Kuukanniemen uuden koulun kustannusarvio on noussut lähes kolmeen miljoonaan euroon.

Koulun alkuperäistä 2,3 miljoonan euron kustannusarviota korotettiin jo viime vuoden helmikuussa. Silloin kunnanvaltuusto nosti aiemmin hyväksyttyä ylärajaa 413 000 eurolla, kun mukaan oli tullut alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen 150 neliön liikuntatila.

Maanantaina valtuuston kokouksessa merkittiin tiedoksi, että 2,7 miljoonan euron kustannusarvio on tämän hetken arvion mukaan ylittynyt noin 279 000 eurolla.

Talous- ja hallintojohtaja Pentti Pitkänen kertoo, että ylityksen taustalla on useita eri syitä. Heti rakentamisen alkuvaiheessa havaittiin, että kallio oli koulun tontilla useassa kohtaa liian korkealla. Kalliota jouduttiin louhimaan, jotta vettä ei pääsisi kertymään rakenteiden alle. Louhintatöistä tuli noin 63 000 euron lasku.

— Lisäksi rakennuksen huputtaminen maksoi 96 000 euroa. Erilaiset pienemmät urakat ovat maksaneet yhteensä noin 60 000 euroa, ja koulurakennuksen yleisestä laatutason nostosta on kertynyt toinen 60 000 euron summa, Pitkänen kertoo.

Pitkäselle ja tekniselle johtajalle Markku Immoselle kustannusarvion ylitys ei ole tullut yllätyksenä.

— Valtuuston alun perin asettama kustannusarvio oli todella tiukka. Oli siis odotettavissa, että se tulee ylittymään jonkin verran, Immonen sanoo.

Lähes kolmen miljoonan euron investointi on iso summa pienelle kunnalle. Pitkäsen mukaan koulun rakentaminen leasing-rahoituksella tarkoittaa kuitenkin sitä, että lisävelanotolta vältytään.

— Koulun käyttöönoton jälkeen kunta maksaa aiempaa suunniteltua suurempia vuokrasummia rahoittajalle. Rasitus jakautuu siten pidemmälle ajalle.

Lue aiheesta lisää keskiviikon Etelä-Saimaasta tai mobiilisovelluksesta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.