Ahtisaari-päivät järjestetään Lappeenrannassa ensi vuonna — Nuorille luvassa tietoa ilmastonmuutoksesta ja konflikteista

Mika Strandén

Lappeenrannassa vietettävien, koululaisille suunnattujen Ahtisaari-päivien teema on kaupungin vihreän linjan mukaisesti ilmastonmuutos ja konfliktit.
Lappeenrannassa vietettävien, koululaisille suunnattujen Ahtisaari-päivien teema on kaupungin vihreän linjan mukaisesti ilmastonmuutos ja konfliktit.

Lappeenranta isännöi ensi vuoden Ahtisaari-päiviä.

Marraskuussa järjestettävien valtakunnallisten Ahtisaari-päivien tavoitteena on viedä rauhanvälitys jokaiseen suomalaiseen kouluun. Päivien tarkoitus on lisätä nuorten tietämystä riitojen ratkaisemisesta, rauhanvälityksestä sekä sovinnon merkityksestä.

Lappeenrannassa päivien teemana on ilmastonmuutos ja konfliktit. Teema on tapahtuman projektijohtajan Mari Routin mukaan ajankohtainen ja tärkeä nuorille, ja se sopii myös Lappeenrannan kaupungin tavoitteeseen parantaa toimintansa ympäristövaikutuksia sekä sitouttaa nuoria ja lapsia Greenreality -toimintamalliin.

— Uskomme, että saamme teeman ympärille mielenkiintoisia keskusteluja. Tavoitteemme on saada nuoret innostumaan sovittelutaidoista ja tuoda konfliktinratkaisu lähemmäs nuorten arkea, Lappeenrannan kaupungin opetustoimenjohtajana tammikuussa aloittava Routti sanoo tiedotteessa.

Viimeisen 10 vuoden ajan Lappeenrannan koulujen opettajia on koulutettu selvittämään ja ennaltaehkäisemään arjen konfliktitilanteita ratkaisukeskeisesti esimerkiksi dialogisuuden, kuuntelun ja arvostavan vuorovaikutuksen keinoin. Hyvinvointi- ja sivistyspalveluiden toimialajohtajan Tuija Willbergin mukaan sovittelutaitojen hallinta on tärkeää kaikille.

— Ongelmanratkaisu- ja sovittelutaidot ovat tärkeitä elämässä tarvittavia taitoja. Niiden merkitys ja tarve ei ole vähenemässä, vaan päinvastoin.

Ilmastonmuutos ja konfliktit -teeman Ahtisaari-päivien aiheeksi valitsi tapahtuman pääjärjestäjä, konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiative (CMI).

Lappeenrannassa järjestetään kymmenennet Ahtisaari-päivät ensi vuoden Martin päivän tienoolla. Tänä vuonna tapahtuma pidettiin Jyväskylässä.

Luetuimmat