Lappeenrannan pinnanmuotoja kartoitetaan miljoonilla lasersäteillä tulevina viikkoina – kaupunki varoittaa hevostilallisia helikopterin kovasta melusta

Inka Nordlund

Kaupunki kuvauttaa alueitaan helikopterilla ensi viikon maanantaista lähtien. Arkistokuva.
Kaupunki kuvauttaa alueitaan helikopterilla ensi viikon maanantaista lähtien. Arkistokuva.

Lappeenrannan kaupunki teettää kuvauslentoja Lappeenrannan länsialueella ja Joutsenon kirkonkylän alueella ensi viikon alusta lähtien. Lennoilla kerättävää mittausaineistoa käytetään kaupungin karttojen päivittämiseen ja virtuaalisen kaupunkimallin valmistamiseen.

Kaupungingeodeetti Riitta Puurtinen Lappeenrannan kaupungilta kertoo, että kuvauslennot tehdään helikopterilla, joka lentää 300 metrin korkeudella.

— Kuvaus tehdään näin matalalta siksi, että saadaan tarkkaa aineistoa. Näin saamme kuvattua maaston, rakennukset ja muutokset niissä. Sieltä tulee suoraan ilmasta otettua ajantasaista kuvaa, jossa näkyy puusto, kasvillisuus, kadut ja jopa kaistamerkinnät.

Puurtisen mukaan näin tarkkaa kuvausta ei ole aiemmin alueella tehty. Ilmakuvauksia tehtiin samoilla alueilla viimeksi vuonna 2015. Viime vuonna taas kuvattiin keskustataajaman itäosa ja Korvenkylän alue.

Puurtinen kertoo, että materiaali tulee virkakäyttöön kaupungille monelle eri osastolle.


3D-mallinnusta miljoonilla lasersäteillä

Samanaikaisesti ilmakuvauksen kanssa helikopterista käsin suoritetaan 3D-laserkeilausta, jolla saadaan aikaan ajantasainen 3D-mallinnus kaupungin alueista.

Paikkatietopäällikkö Janne Villanen kertoo, että laserkeilaus tehdään helikopterissa olevalla laitteella, joka lähettää lasersäteitä maahan.

— Säteet törmäävät maan pintaan, talojen kattoihin tai esimerkiksi oksiin ja heijastuvat sieltä takaisin. Koneessa oleva laite mittaa, kuinka kaukana palautuva signaali kävi. Kun tiedetään lentolaitteen sijainti, pystytään mittaamaan mistä asti säde palasi.

Villanen kertoo, että lasersäteitä ammutaan samanaikaisesti miljoonia. Näin saadaan aikaiseksi pistepilvi, joka paljastaa tutkitun alueen pinnanmuodot.

— Laser on silmäturvallinen, silmiä ei tarvitse suojata, kun kone lentää yllä, Villanen korostaa.


Aurinkoinen sää lentojen edellytyksenä

Kuvauslentoihin on varattu aikaa kaksi viikkoa. Villanen kertoo, että koko alue saadaan lennettyä arviolta kolmessa päivässä, kunhan tietyt ehdot täyttyvät.

Sään tulee olla kuvaushetkellä aurinkoinen. Aurinko ei myöskään saa paistaa liian matalalta, etteivät varjot pääse pilaamaan kuvaa.

— Lentoja voidaan tehdä keskipäivän molemmin puolin. Lentoajat ovat noin kello 10–15.

Kopteri lentää itä–länsisuunnassa, käy kääntymässä, ja lentää uudelleen. Lentoalueet voi tarkistaa kaupungin verkkosivuilta.

— Kaistale, joka voidaan keilata kerralla, ei ole montaa sataa metriä leveä. Kun valokuvat otetaan samalla, rinnakkaisilla lentolinjoilla pitää näkyä 60 prosenttia edellisen linjasta. Siinä tulee päällekkäisyyttä.

Koska kuvauskopteri lentää matalalla, siitä aiheutuu myös melkoista meteliä. Tästä syystä kaupunki toivoo esimerkiksi hevostallien omistajia ilmoittamaan sähköpostiosoitteensa, jotta lentojen ajankohdista voitaisiin ilmoittaa etukäteen.

— Kun lennetään isolla helikopterilla 300 metrin korkeudella, siinä voivat hevoset alkaa säikkyä. Laitamme heille tietoa etukäteen, että he voivat ottaa lennot omassa toiminnassaan huomioon häiriön.

Hevostilallisten toivotaan ilmoittavan sähköpostiosoitteensa kiinteistö- ja mittaustoimelle sähköpostitse osoitteeseen janne.villanen@lappeenranta.fi.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.