89-vuotias Clint Eastwood kertoo mustamaalatun sankarin tarinan, ja gangsterielokuvassa Guy Ritchie palaa Snatchin tyyliin – Koiramainen rahastusanimaatio puolestaan saa Etelä-Saimaan kriitikolta vain yhden tähden

Christopher Raphael

Rosalind (Michelle Dockery), Mickey (Matthew McConaughey) ja Ray (Charlie Hunnam) huomaavat, että suuren huumeimperiumin kauppaaminen vetää puoleensa vaarallista sakkia.
Rosalind (Michelle Dockery), Mickey (Matthew McConaughey) ja Ray (Charlie Hunnam) huomaavat, että suuren huumeimperiumin kauppaaminen vetää puoleensa vaarallista sakkia.

Gangstereita ja herrasmiehiä

The Gentlemen (Yhdysvallat, 2019)

Ohjaus: Guy Ritchie. Käsikirjoitus: Guy Ritchie, Ivan Atkinson, Marn Davies.

Rooleissa: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Hugh Grant, Colin Farrell, Henry Golding, Jeremy Strong, Eddie Marsan.

Kesto: 113 min. K-16.

KOLME TÄHTEÄ

Englannissa suuren kannabis-imperiumin rakentanut amerikkalainen Mickey Pearson (Matthew McConaughey) suunnittelee eläkepäiviään vaimonsa Rosalindin (Michelle Dockery) kanssa.

Tyhjästä miljoonabisneksen kasvattanut mies näkee tulevaisuudessa häämöttävän pilven laillistamisen. Mickey ymmärtää, ettei hänen kaltaisellaan ole kyseisessä tulevaisuudessa paikkaa.

Tarkoituksena olisi poistaa koko kasvatus- ja jakeluverkosto kerralla äveriäälle Matthew'lle (Jeremy Strong) aivan säädyttömästä summasta.

Kunnianhimoinen gangsteri Dry Eye (Henry Golding) näkee tilaisuutensa napata kyseisen liiketoiminnan omalle rikosperheelleen. Iltapäivälehteä pyörittävä öykkäri Big Dave (Eddie Marsan) haluaa tuhota Mickeyn imperiumin kostaakseen loukatun kunnian.

Moni nimekkäistä näyttelijöistä tuntuu suorastaan haaskatulta.

Big Davelle työskentelevällä yksityisetsivä Fletcherillä (Hugh Grant) on kaikki siihen tarvittava törky. Fletcher kuitenkin ottaa yhteyden Mickeyn oikeaan käteen Rayhin (Charlie Hunnam), tarkoituksenaan tehdä diili. Tarina käydään enimmäkseen läpi Fletcherin kuvailemina takautumina.

Englantilaisilla gangsterielokuvilla uransa aloittanut Guy Ritchie palaa mukavuusalueelleen. Se on tehnyt luultavasti ihan hyvää isojen fantasiaelokuvien ja nolojen floppien jälkeen. Ritchie on parhaimmillaan kuvatessaan sulavasanaisia huijareita ja vitsikkäitä huligaaneja.

The Gentlemen ei ole yhtä energinen, kuin Ritchien Puuta, heinää ja muutama vesiperä tai Snatch – Hävyttömät. Sekoilua on vähemmän. Se ei tarkoita, etteikö hupaisia – ja väkivaltaisia – kömmähdyksiä olisi tarjolla.

Gangstereista on haluttu salonkikelpoisia. Nämä ovat vaikutusvaltaisia liikemiehiä, kaikkialta huokuu tyylikkyys ja varakkuus. Mutta ohjaajan veri vetää yhä sivukujille. Siksi tyylistä tulee hieman suttuinen.

Moni nimekkäistä näyttelijöistä tuntuu suorastaan haaskatulta. Tusinan verran sivuhahmoja on mukana tarinassa, joka olisi kaivannut selkeitä linjoja.

Osa tärkeiksi tarkoitetuista sivujuonista unohtuu täysin. Myöhemmin niiden käyttäminen tarinan ratkaisemiseen tuntuu halvalta.

Claire Folger

Asianajaja Watson Bryant (Sam Rockwell) ottaa hoidettavakseen pommi-iskusta epäillyn Richard Jewellin (Paul Walter Hauser) tapauksen. Oscar-ehdokkuuden roolistaan napannut Kathy Bates näyttelee Richardin äitiä.
Asianajaja Watson Bryant (Sam Rockwell) ottaa hoidettavakseen pommi-iskusta epäillyn Richard Jewellin (Paul Walter Hauser) tapauksen. Oscar-ehdokkuuden roolistaan napannut Kathy Bates näyttelee Richardin äitiä.

Mustaksi maalattu sankari

Richard Jewell (Yhdysvallat, 2019)

Ohjaus: Clint Eastwood. Käsikirjoitus: Billy Ray.

Rooleissa: Paul Walter Hauser, Sam Rockwell, Kathy Bates, Jon Hamm, Olivia Wilde.

Kesto: 131 min. K-12.

KOLME TÄHTEÄ

89-vuotias Clint Eastwood tekee yhä elokuvia tiuhaan tahtiin. Rutinoitunut ja taloudellinen elokuvantekijä on keskittynyt viime vuosina tositarinoiden kertomiseen.

Richard Jewellin tarinan voi moni muistaakin. Ongelmana on se, että moni muistaa sen väärin.

Terrori-isku vaati yhden uhrin vuoden 1996 kesäolympialaisten kisapuistossa Atlantassa. Paljon pahemminkin olisi voinut käydä. Turvamies Richard Jewell huomasi epäilyttävän kassin ajoissa ja alue onnistuttiin evakuoimaan.

Jewellistä tuli ensin suuri sankari, myöhemmin pääepäilty. FBI:n vuoto johti lehtikirjoitukseen, joka taas johti kuukausien mediaryöpytykseen.

Jälkikäteen uutiset hädin tuskin vaivautuivat kertomaan oliko mies lopulta syyllinen vai ei. Eastwoodin elokuva haluaa korjata tämän vääryyden.

Paul Walter Hauser on täydellinen Jewellin rooliin. Liian innokkaasti poliisin urasta haaveilevan miehen pohjimmainen vaisto on uskoa häntä painostavaa virkavaltaa.

Sähinää tarinaan tuovat FBI-agentti Tom Shaw (Jon Hamm) ja reportteri Kathy Scruggs (Olivia Wilde). Jewellillä on omassa nurkassaan häneen uskova asianajaja Bryant (Sam Rockwell) ja oma äiti Bobi (Kathy Bates).

Eastwood on tehnyt elokuvan joka etenee mutkitta ja kertoo tarinan ilman liiallisia krumeluureja. Lopputulos siis toimii, muttei sisällä mitään mieleenpainuvaa.

Cinesite Animation

Eksyneen koiran ja nuoren tytön tarinan kertova animaatio on kaikin puolin heikko.
Eksyneen koiran ja nuoren tytön tarinan kertova animaatio on kaikin puolin heikko.

Riman alittava animaatio

Koiranpäivät (Trouble, Kanada/Yhdysvallat, 2019)

Ohjaus: Kevin Johnson. Käsikirjoitus: Jordan Katz, Judah Miller, Rob Muir, John Paul Murphy, Harland Williams.

Suomenkielisissä äänirooleissa: Tuukka Leppänen, Emma Louhivuori, Hanna Pakarinen, Joonas Saartamo.

Kesto: 87 min. K-7.

YKSI TÄHTI

Koiranpäivät-animaatiossa luksukseen tottunut koira joutuu julmaan maailmaan. Onneksi tätä auttaa kasvamaan joukko neuvokkaita eläimiä sekä sisukas nuori neito. Tunteellisuutta ja opetuksia jaetaan tuskastuttavien musiikkihetkien välissä.

Koiranpäivät on kaavamaisin ja laiskimmalla tavalla toteutettu animaatioelokuva hyvään toviin. Kaikki on nähty niin moneen otteeseen, ettei elokuvaa katsoessa ole varma, onko sen nähnyt jo aiemmin vai ei.

Tietokoneanimaatio muistuttaa tasoltaan Pixarin ensimmäisiä elokuvia 1990-luvulta. Vastaavaa laatua näkee nykypäivänä sarjatuotantona tehtävissä televisio-ohjelmissa.

Taustalla häärää rahastukselta haisevia animaatiota tehtaileva 3QU-studio. Jollakin studiolla työskentelevällä on ollut näppinsä Shrek-elokuvan kanssa. Kaikkia 3QU:n elokuvia mainostetaan sen maineella ratsastaen.

Laatuerot Shrekin ja Koiranpäivien välillä eivät kestä vertailua.

Tarkemmassa tarkastelussa selviää, että elokuvan rahoitus on hoitunut Caymansaarten kautta. Ei siis ole täysin epätodennäköistä, että Koiranpäivät on ollut vain pakollinen väline tuottajien verosuunnittelussa.