Kysymykset: Miksi vehkataipalelaiset ostivat etusivun ilmoituksen maanantain Etelä-Saimaasta?

Minna Mänttäri

Taipalsaaren tuore kunnanjohtaja Kari Kuuramaa perusteli esitystä Vehkataipaleen koulun lakkauttamisesta kunnan heikoilla talousluvuilla.
Taipalsaaren tuore kunnanjohtaja Kari Kuuramaa perusteli esitystä Vehkataipaleen koulun lakkauttamisesta kunnan heikoilla talousluvuilla.

Taipalsaaren kunta on tehnyt sopeutusohjelman. Siinä yksi säästökeino on kouluverkkouudistus, jossa esikoululaiset ja alakoululaiset keskitettäisiin kirkonkylän kouluun, ja Vehkataipaleen koulu lakkautettaisiin. Miksi vehkataipalelaiset ostivat etusivun ilmoituksen maanantain Etelä-Saimaasta, jossa kehotetaan päättäjiä välttämään hätiköintiä, Anneli Vitikainen?

— Emme halua ärsyttää ketään, vaan herätellä päättäjiä ja luottamushenkilöitä siihen, että näitä asioita pitäisi tarkastella kriittisesti ja harkitsevasti. Havahduimme siihen, että tältä pohjalta oltaisiin valmiita viemään sopeuttamisesitys läpi. Aloimme tarkastella esitystä ja löysimme siitä virheitä. Mietimme, että tämä on tällaisena menossa, että minkälaiset mahdollisuudet meillä on vaikuttaa tähän. Valtuutetuilla ei ole aikaa perehtyä tähän materiaaliin. Hirveällä kiireellä tätä ollaan viemässä eteenpäin, ja siitä aiheutuvat seuraukset ovat totaalisia.

Hirveällä kiireellä tätä ollaan viemässä eteenpäin. — Anneli Vitikainen

— Meillä on perjantaina 22. helmikuuta Vehkataipaleella paneelikeskustelu, johon tulee kansanedustajia, päättäjiä ja asiantuntijoita. Tilaisuuden jälkeen luovutamme kunnalle oman esityksemme. Jos emme käytä tällaisia poikkeuksellisia keinoja kuten Etelä-Saimaan etusivua, miten me saisimme oman äänemme kuuluviin? On epäselvää, pääsemmekö edes valtuustoon esittämään omaa esitystämme.

Miten suuri joukko ihmisiä on ilmoituksen takana?

— Meillä on kahdeksan eri työryhmää alueen asukkaiden kesken. Ihmisiä on kymmeniä. Kourallinen ihmisiä on ollut harkitsemassa, mikä on oikea sanamuoto, kun emme halua ärsyttää vaan esittää hyvinkin rauhallisesti, että älkää hätiköikö. Tämä asia koskee yli 200 lasta, ei pelkästään meidän alueemme lapsia.

Mistä saitte rahat etusivun ilmoitusta varten?

— Meitä tukemassa on useita yhdistyksiä sekä yksityishenkilöitä. Kaikki eivät ole edes alueen asukkaita, mutta he ovat kertoneet, että he haluavat auttaa.